Imprimare

Sub 15% dintre adultii tineri apeleaza la medicul ortodont

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Putin peste 10% (13,13%) dintre adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 17 si 25 de ani apeleaza la un medic ortodont. Din acest procent foarte mic, aproximativ 70% sunt femei si doar 30% sunt barbati, arata rezultatele unui studiu realizat pe un esantion de 1.211 subiecti.

O posibila explicatie ar fi ca educatia ortodontica la aceasta varsta este aproape inexistenta. Se adauga si partea materiala intrucat tinerii nu sunt inca independenti din punct de vedere financiar. De asemenea, conteaza si perceptia colegilor, a prietenilor si a persoanelor din anturajul tinerilor, care privesc aparatul dentar ca pe un lucru inestetic.

Potrivit medicilor specialisti, adultii tineri nu prea isi doresc aparat dentar, iar atitudinea lor in general fata de societate este mai rebela si igiena este mai defectuoasa.

Pe de alta parte, perceptia generala este aceea ca problemele ortodontice pot fi rezolvate numai in perioada copilariei, in care au erupt toti dintii permanenti, ceea ce este fals. Este adevarat ca in aceasta perioada se pot rezolva probleme atat ortopedice, cat si ortodontice, insa oamenii trebuie sa fie bine informati asupra faptului ca la medicul ortodont se poate apela indiferent de varsta.

Avand in vedere ca aproximativ 2% din populatia globului au dintii perfecti, ar trebui sa ne ingrijoram atunci cand aspectul estetic al danturii noastre are de suferit. Indreptarea dintilor nu ofera doar avantajul estetic. Principalul punct care se urmareste intr-un tratament ortodontic este obtinerea unei functionalitati corecte. Daca functioneaza bine, este si frumos, insa acest lucru nu se aplica neaparat si invers. Daca este frumos nu inseamna neaparat ca este si functional.

Durata unui tratament ortodontic variaza intra 6 luni si 2 ani si poate fi platit si in rate. In plus, anumite clinici stomatologice garanteaza pe viata acest tratament.
 

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sub-15_-dintre-adultii-tineri-apeleaza-la-medicul-ortodont_17091/

lauff lautf laurf