Imprimare

Medicii dentisti trebuie sa-si educe pacientii copii, nu doar sa-i trateze

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii dentisti care lucreaza cu copii pot avea parte de sedinte "linistite" de tratament daca reusesc sa-si implice activ micutii pacienti in activitatea lor. Copiii, considerati o provocare pentru multi specialisti in medicina dentara, sunt o categorie aparte de pacienti, care au nevoie de o abordare pe masura.

"Totul incepe inca dinainte ca micutul sa-ti intre in cabinet. Trebuie sa incepi sa gandesti ca un copil. Ce vede un copil? Cum se simte? Sunt multe lucruri pe care le poti face, lucruri prietenoase copilului, care sa fie la inaltimea lui si nu a uni adult, o receptionera care vorbeste cu el si nu se uita in calculator. Cand este poftit in camera de asteptare, dosctorul se duce la un metru de el, se aseaza la nivelul lui, poate chiar in genunchi, vorbeste cu copilul, incepe sa-i explice si apoi, cand trebuie sa mearga in camera de tratament, medicul merge incet alaturi de copil, explicandu-i totul. Facand aceste lucruri, inainte ca micutul sa intre la tratament, ai sanse mai mari la o sedinta reusita", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Curtis Goho, dentist pediatru in Munchen, Germania, cu o experienta de aproximativ 30 de ani in pedodontie.

Un rol foarte important il are prima vizita la medicul dentist. In functie de modul in care decurge aceasta prima intalnire, atat copilul, cat si parintii acestuia va dor decide daca vor reveni si a doua oara in cabinetul respectiv.

"Cand aceasta intalnire are loc, trebuie sa facem copilul sa intelega ca suntem fericiti sa-l vedem. Deci, din nou, vorbim cu el de la inaltimea lui, probabil ca trebuie sa stam in genunchi. Ii vom spune tot ceea ce vom face, chiar inainte de ajunge acolo. Folosim conceptul "Spune - Arata - Executa", adica ii spunem ceva, vorbim despre ceea ce vom face, le aratam sau le spunem cum suna, cum miroase, dupa care facem acel lucru. Primul contact nu se realizeaza, de obicei, in camera de tratament", a mai adaugat dr. Goho.

Potrivit specialistului din Germania, medicul dentist care se ocupa si de copii trebuie sa aiba rabdare si sa-i vorbeasca micutului sau pacient intr-un anume fel, pentru a se apropia de acesta si a construi o relatie medic-pacient. Iata si cateva exemple de cum se adreseaza el pacientilor sai: "Oh, vom merge sa-l vedem pe dr. Goho acum si el iti va numara dintii. Sa inceapa cu dintii din partea de sus sau cu cei de jos?".

Medicul trebuie sa-i explice copilului fiecare miscare pe care o face

Vorbindu-i in acest fel, medicul ii da copilului varianta de a alege. Nu-i da posibilitatea de a refuza tratamentul, insa il implica in ceea ce se va petrece in sala de tratament. "Trebuie sa-l implicam pe copil: sa incepem de aici sau de aici?, ne vom uita in gura ta cu o olginda si o camera speciale, adica radiografia. Astfel de lucuri, in asa fel incat copilul sa inteleaga. Cheia este: nicio surpriza pentru copil, explica-i!", ne-a marturisit medicul specialist.

De asemenea, medicul trebuie sa-si si educe pacientul in timp ce-l trateaza. Copilul trebuie laudat si premiat pentru contributia sa. In acest fel, micutul va fi mult mai cuminte si mai linistit la urmatoarea sedinta.

"Laudele si premiile trebuie facute imediat dupa ce copilul a facut ceva. Un copil nu-si aminteste ce a facut in urma cu 15 minute, astfel incat sa primeasca o lauda sau un premiu. Trebuie sa fie ceva specific, nu-i spui doar "ai fost de mare ajutor", "ai facut o treaba buna". De ce?, Trebuie sa fie pentru ceva concret: "ai deschis gura atat de mult incat am reusit sa tratam trei dinti astazi" sau "atat de mare, incat am putut sa-ti numar toti dintii" sau "ai stat atat de cuminte, stiu ca te-a piscat cand am atins dintele, dar ai stat linistit si asta ne-a usurat munca, multumesc". In acest fel, copilul stie pentru urmatoarea sedinta ca daca face un lucru, daca sta linistit sau daca deschide larg gura, va primi o lauda si un premiu. In acest fel invata", explica dr. Curtis Goho.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-dentisti-trebuie-sa-si-educe-pacientii-copii_-nu-doar-sa-i-trateze_17097/

lauff lautf laurf