Imprimare

Cursurile gratuite in depistarea autismului continua. Pana acum, 516 medici le-au promovat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie, pediatri si psihiatri, au in continuare acces la doua cursuri gratuite in depistarea timpurie a autismului. Asta prin proiectul „Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist, lansat in ianuarie 2011.

Din septembrie 2011, cand au fost lansate cursurile, s-au inscris deja 1.349 de medici, iar 516 medici le-au absolvit.

Cele doua cursuri in sistem e-learning sunt acreditate de catre Colegiul Medicilor din Romania, dupa cum urmeaza: 14 credite EMC, pentru cursul „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist”, adresat medicilor de familie si pediatrilor, si 18 credite EMC - pentru cursul „Tulburarile de spectru autist”, destinat medicilor de psihiatrie pediatrica si neuropsihiatrie infantila care pot obtine cunostinte noi privind criteriile de diagnosticare TSA, diagnosticul diferential si principiile de tratament ale TSA.

Cursurile au fost elaborate de Fundatia Romanian Angel Appeal sub coordonarea Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi. Au la baza expertiza unor specialisti recunoscuti in TSA, printre care prof.dr. Iuliana Dobrescu, seful Catedrei de Psihiatrie si Psihologie a Copilului si Adolescentului, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti, dr. Simona Macovei, specilizat in Psihiatria Copilului si Adolescentului si dr. Mariana Lungu,  medic primar de medicina generala/medicina de familie, la Centrul de Plasament “C.A. Rosetti” din cadrul DGASPC Iasi.

Fiecare curs are cate 12 capitole

Cele doua cursuri pot fi accesate si parcurse pe site-ul www.tsa.medability.ro. Cuprind cate 12 capitole, plus o prezentare de caz - pentru cursul „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist” si ofera informatii complete si actualizate, privind diagnosticarea precoce a tulburarilor de spectru autist, criteriile de diagnosticare a TSA, instrumentele de screening validate stiintific, referirea cazurilor cu diagnostic prezumptiv, pricipii ce stau la baza tratamentului comorbiditatilor in TSA.

Odata cu parcurgerea celor doua module, cursantii dobandesc mai multe cunostinte asupra tulburarilor de spectru autist, pot recunoaste semnele clinice ale afectiunii, pot realiza examene clinice si paraclinice pentru depistarea TSA si pot efectua teste specifice de screening in vederea depistarii precoce.

„Ne-am propus ca, pana in septembrie 2013, sa formam cel putin 1200 de medici de familie, in diagnosticarea tulburarii de spectru autist”, sustine Adelaide Katerine Tarpan, managerul de proiect, Fundatia Romanian Angel Appeal.

Reamintim ca autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, care se manifesta fie la nastere, fie la varsta de 18 – 24 de luni a copilului.

15.000 de cazuri de austim, estimate in Romania

In tara noastra, specialistii estimeaza 15.000 cazuri, insa in evidenta Directiei Generale privind Protectia Copilului (DGPC) se afla doar 3.159 copii si tineri diagnosticati cu TSA.

Mai mult, medicii au ajuns sa evalueze si 20 de cazuri noi pe saptamana. Un exemplu in acest sens, il reprezinta Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. „Alexandru Obregia”, unde medicii evalueaza intre 15 si 20 de cazuri noi pe saptamana, de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual in anii '80-'90.

Totodata, in intreaga tara exista numai 190 de servicii specializate in cadrul carora sunt asistati un numar de 1.504 de copii si tineri cu autism, dintre care 1.328 beneficiaza de servicii de asistenta sociala.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cursurile-gratuite-in-depistarea-autismului-continua.-Pana-acum_-516-medici-le-au-promovat_17096/

lauff lautf laurf