Imprimare

CAS Mures nu mai are bani pentru tratamentul bolnavilor cu scleroza laterala amiotrofica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Banii pentru decontarea tratamentului bolnavilor cu scleroza laterala amiotrofica s-au epuizat in judetul Mures. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Mures spera ca CNAS sa suplimenteze cat de repede bugetul pentru functionarea Programului National de Diagnostic si Tratament al Bolnavilor cu Boli Rare, anunta Agerpres.

"In acest program avem inclusi 17 bolnavi (cu scleroza laterala amiotrofica, n. red.). Am avut un buget de 92.000 de lei care intr-adevar s-a epuizat. Costul acestor bolnavi pe o luna este in jur de 15.000 de lei. Bineinteles ca deja s-au facut demersurile chiar inainte sa se epuizeze, noi urmarim zilnic ce se intampla cu eliberarea medicamentelor si am facut demersuri catre CNAS si am solicitat suplimentarea bugetului pentru acesti bolnavi. Inca nu am primit nici un raspuns dar nu este un motiv de ingrijorare pentru acesti bolnavi pentru ca eu sunt sigura ca va veni aceasta suplimentare", a declarat dr. Valeria Acs, seful CAS Mures.

Si in privinta fondurilor pentru diabet, CAS Mures a avut probleme, insa a primit o suplimentare de fonduri, existand bani pentru luna iunie.

"La diabet am avut o saptamana in care fondurile au fost epuizate dar farmaciile sunt foarte intelegatoare. Avem o comunicare permanenta cu farmacistii, iar farmaciile elibereaza medicamente. Farmaciile elibereaza medicamente, bolnavii nu sunt fara medicamente. Nici spitalele nu ne-au anuntat ca nu au medicamente pe programele nationale [...] Sunt sigura ca va veni suplimentarea. Am discutat personal la CNAS si nu este niciun motiv de ingrijorare, vom primi banii, pentru ca CNAS a facut demersuri catre Ministerul Sanatatii pentru suplimentarea fondurilor pentru Programul de Diabet", a explicat Valeria Acs.

In judetul Mures exista aproximativ 19.000 de bolnavi de diabet, insa numarul acestora a crescut cu cateva sute fata de anul trecut.

"Anul trecut am cheltuit pentru bolnavii cu diabet - terapia medicamentoasa, fara teste - aproape 21 de milioane de lei, adica 1,7 milioane de lei lunar. Asta inseamna ca in fiecare luna, pentru ca bolnavii merg din 3 in 3 luni, deci practic intr-o luna se elibereaza pentru 5.000 de pacienti. Oricum este un cost destul de mare", a mai adaugat Valeria Acs.

Recordul de costuri pe un pacient a fost stabilit de un bolnav oncologic, care a beneficiat lunar, anul trecut, de medicamente de aproximativ 12.000 de lei. "In acest moment avem fonduri pentru bolnavii oncologic, dar suplimentarea bugetului are loc lunar. in fiecare saptamana primim o fila de buget cu o suplimentare", a conchis sefa CAS Mures.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CAS-Mures-nu-mai-are-bani-pentru-tratamentul-bolnavilor-cu-scleroza-laterala-amiotrofica_17103/

lauff lautf laurf