40% din decesele infantile la nivel global, in randul nou-nascutilor
Este nevoie de mai multa implicare la nivel global pentru a spori sansele de supravietuire a nou-nascutilor. Cel putin asa sustin reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii International in ultimul lor raport.
Desi din 1990 s-a facut un progres remarcabil in reducerea mortalitatii infantile, de la 12,4 milioane de copii la 7,6 milioane in 2010, acesta nu a fost acelasi si in cazul nou-nascutilor, mentioneaza expertii in studiul "Zece ani de schimbari in supravietuirea nou-nascutilor".
Principala cauza a deceselor nou-nascutilor sunt nasterile premature. Anual, in lume se nasc prematur aproximativ 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 nasteri. Mai mult de un milion dintre acestia mor la scurt timp dupa nastere, in timp ce multi altii sunt diagnosticati cu dizabilitati fizice, neurologice sau educationale pe termen lung.
“Desi eforturile globale de reducere a mortalitatii infantile sunt sustinute, iar din 2000 in 2010 mortalitatea nou-nascutilor a scazut de la 3,7 milioane la 3,1 milioane anual, trebuie sa ne asiguram ca ne concentram eforturile pe momentul din viata in care mor copiii. Acesta este, in mod socant, exact la venirea lor pe lume”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Asociatiei Salvati Copiii Romania.
Romania - pe primul loc in UE la mortalitatea infantila
Raportul global arata ca si in Romania cel mai mare numar de decese in randul copiilor se inregistreaza la nou-nascuti.
La noi in tara, desi rata mortalitatii infantile a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8471 de decese in 1990, 2250 in 2009 si respectiv 2078 in 2010), Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9,8 la 1000 de copii nascuti vii in 2010.
Mortalitatea perinatala este influentata de greutatea mica la nastere si de anomaliile congenitale, nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2500 de grame prezentand un risc mai mare de deces.
Studiul "Zece ani de schimbari in supravietuirea nou-nascutilor" (A Decade of Change for Newborn Survival) a fost publicat in jurnalul “Health Policy and Planning”. 60 de autori si 90 de colaboratori au muncit timp de 3 ani pentru a analiza cauzele mortii nou-nascutilor la nivel global si pentru a identifica pasii care trebuie urmati pentru a accelera progresul in reducerea ratei mortalitatii in randul nou-nascutilor.
Cercetarea poate fi descarcata AICI.
37% dintre mame nu au mers la ginecolog in timpul sarcinii
37% dintre mame afirma ca nu au fost la nici un control ginecologic in timpul sarcinii, arata si ultimul studiu efectuat de Salvati Copiii Romania in judetele in care se desfasoara programul "Fiecare copil conteaza" din acest an - Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava. Cifrele mai arata ca aproximativ 36% dintre mame au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, iar varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala.
Pentru a preintampina factorii de risc in mortalitatea nou-nascutilor, in Romania, programul ‘Fiecare copil conteaza’ are ca focus educarea si informarea gravidelor si a mamelor din comunitati cu o rata mare a mortalitatii infantile, dar si dotarea cu echipamente medicale a maternitatilor. Donatiile de anul acesta, in valoare de 172.500 lei, au fost facute maternitatii Cantacuzino din Bucuresti si maternitatii din Adjud, judetul Vrancea.
Reamintim ca Societatea Romana de Pediatrie a luat decizia de a demara o campanie nationala intitulata "Sa protejam impreuna copilaria", care va aborda, de-a lungul anului, aspecte esentiale legate de protectia bebelusului.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro