Imprimare

CFSMR: Noua lege sanitara nu rezolva problemele de fond ale sistemului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) contuinua sa nu fie de acord cu noul proiect privind legea sanatatii, prezentat de autoritati la inceputul acestei saptamani, in Amfiteatrul de la Institutul Matei Bals din Capitala. Potrivit sindicalistilor, care au facut o analiza a noului proiect, nimic esential nu se schimba.

Reprezentantii CFSMR sustin ca, desi se spune ca CNAS va fi desfiintata, institutia va fi, de fapt, rebotezata (art. 128 s.urm, mai ales 162). "In ultimul proiect de numeste Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS), este condusa de un secretar de stat numit de Primul Ministru. Atributele ANRAOS (ce nume complicat – special) sunt aceleasi ca si ale CNAS", explica conducerea CFSMR.

Nici bugetul fondului de asigurari nu a fost scos din bugetul consolidat al statului. Art. 147 sustine ca "Bugetul de venituri si cheltuieli al fondului este aprobat de Parlament prin lege speciala, distincta de legea bugetului de stat, initiata de Ministerul Sanatatii, la propunerea ANRAOS".

Sindicalistii mentioneaza ca acest fond este si in prezent considerat special si votat de Parlament. "Pentru necunoscatori, toate bugetele speciale votate de Parlament fac parte din bugetul consolidat, deci tot al statului", mai adauga ei.

In legatura cu modul de reorganizare a spitalelor, conducerea CFSMR precizeaza ca pentru a transforma spitalele in institutii nonbugetare nu este nevoie de o lege. Acest lucru se poate face printr-o simpla Hotarire de Guvern.

"Ni se spune ca spitalele vor deveni insitutii independente: «Spitalele publice sunt organizate ca institutii de sanatate. (2) Institutiile de sanatate sunt persoane juridice de drept public, autonome financiar care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare.» (art. 65). Se scoate astfel in evidenta ca nu mai cad sub incidenta acelui 70% si ca pot plati personalul cum vor. Pentru a scoate spitalele de sub 70% este de ajuns schimbarea ordonatei de urgenta care le-a adus in 2010 in aceasta situatie. Nu e nevoie de schimbarea unei legi", explica reprezentantii CFSMR.

Noul proiect nu rezolva problemele de fond ale sistemului

Sindicalistii sunt de parere ca noul proiect de lege a Sanatatii nu rezolva problemele de fond ale sistemului. Ei isi sustin punctul de vedere prin urmatoarele argumente:

  • NU creste finantarea prin acest proiect. Ea ramine la fel. Daca s-ar fi dorit revenirea la cota de 14% (7% salariat + 7 % angajator), nici nu era nevoie de o noua lege2. Se putea modifica, prin OU, cota.
  • NU se arata cum poate scade numarul de internari in spitale, datorat fragmentarii sistemului de spital unic existent in 1999. Dar chiar daca acest punct critic al sistemului s-ar fi dorit reparat, nu era nevoie de o lege noua, ci numai de modificari minore la nivelul de Contract cadru (acum, botezat altfel: Acord Cadru – dar tot o HGR !);
  • NU se arata cum pot scade cheltuielile cu medicamentele, ajunse la circa 25-30% din fond. si acest punct critic poate fi rezolvat, dar nu este nevoie de o lege noua pentru aceasta. Lucrurile se pot rezolva la nivele normative inferioare;
  • NU abordeaza proasta repartitie a personalului medical (medici si asistente), un punct critic in existeta sistemului. Atragem atentia ca Romania nu sufera la numarul total de medici si nici la numarul de absolventi de Medicina care vor deveni medici. Romania sufera de proasta repartitie a acestora pe teritoriul tarii. Ori, pentru o politica de repartitie corecta pe teritoriul tarii nu este nevoie de o lege noua, ci de politici corecte economice, sociale si fiananciare. Nimic din acestea nu se regasesc in Proiect.Ba din contra: MS vrea sa preia registrul medicilor de la CMR! (art. 268), fapt antagonic cu politica de deconcetrare si descentralizare.
  • NU o mai buna informatizare poate aduce bani la sistem, nu prin carduri de sanatate creste calitatea. Aceste sint numai texte de lege pentru a mai cheltui niste bani si pentru a crea organisme noi birocratice pentru clientela politica, ca de exmplu Agentia Nationala pentru Managementul Calitatii in Sanatate (ANMCS). Exista si acum organisme care vegheaza asupra acestor obiective: ex. CoNAS, INMSS, ISP etc. Nu este nevoie de alte organisme noi. Cele vechi trebuie puse sa lucreze mai eficace.
  • Nu abordeaza problema numerus clausus in sistemul de asigurari de sanatate, problema esentiala pentru stavilirea inflatiei de acte medicale din actualul sistem. Rezolvarea ei este pusa pe seama asiguratilor prin coplata aberanta, nedefinita clar de actualul proiect (art. 203 si urm)3. Coplata nu este un mecanism de finantare, ci de reducere a accesului la servicii pe baze psihologice.

 

Puteti descarca si consulta analiza noului proiect de lege snaitara, realizata de catre reprezentantii CFSMR, AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CFSMR_-Noua-lege-sanitara-nu-rezolva-problemele-de-fond-ale-sistemului_17107/

lauff lautf laurf