Imprimare

Au scazut cheltuielile pentru sanatate, in tarile OCDE

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cheltuielile pentru sanatate au inregistrat o scadere in 2010 in majoritatea tarilor bogate din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) din cauza crizei economice si financiare, arata un studiu recent, citat de Agerpres.

Daca in perioada 2000-2009, media cresterii anuale a cheltuielilor de sanatate era de aproximativ 5%, in cele 34 de tari ale OCDE, criza a provocat o incetare a acestei tendinte care a cunoscut o evolutie nula si uneori usor negativa in 2010.

Franarea cheltuielilor pentru sanatate a fost provocata de o tendinta identica in ceea ce priveste cheltuielile publice de sanatate. In tarile OCDE, cel mai puternic afectate de criza economica si financiara, cheltuielile pentru sanatate s-au prabusit.

De exemplu, in Irlanda, unde cheltuielile de sanatate crescusera in medie cu 8,4% inaintea crizei, scaderea a fost de 7,6% in 2010. Pentru Grecia, "estimarile indica o scadere 6,5% fata de cresterea medie de peste 6% intre 2000 si 2009.

Reducerile cheltuielilor publice in domeniul sanatatii au luat forme diferite. Irlanda a ales sa scada salariile platite personalului din sanatate si tarifele platite societatilor farmaceutice si chiar a redus numarul specialistilor din sanatate.

Republica Ceha a crescut tarifele de spitalizare. Mai multe tari, intre care Estonia si Islanda, au suspendat planurile de investitii si au realizat o fuzionare a institutiilor, dezvoltand aparitia chirurgiei ambulatorii care costa mai putin.

Tarile OCDE care cheltuiesc cel mai mult pentru sanatate sunt SUA (17,6% din PIB), Olanda (12%), Franta si Germania, potrivit cifrelor OCDE.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Au-scazut-cheltuielile-pentru-sanatate_-in-tarile-OCDE_17109/

lauff lautf laurf