Prof. Astarastoae: Medicii pleaca din Romania pentru ca nu mai suporta atmosfera de blamare
Un numar de 11.200 de medici romani figurau la data de 1 ianuarie 2012 ca lucreaza in tarile dezvoltate ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). In urmatoarele trei luni ale anului, alti 1.014 de medici au plecat in strainatate, in primul rand "pentru ca nu mai suportau atmosfera din Romania", sustine presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof.dr. Vasile Astarastoae, citat de Agerpres.
"Toata lumea spune ca ei se duc acolo pentru ca, in timp ce un medic specialist are in medie in Romania 700 de euro, intr-o tara din OECD castiga in medie 7.900 de euro pe luna. Dar nu acesta este motivul adevarat. Pe primele locuri sunt mentionate drept motive faptul ca nu se pot realiza profesional si ca nu mai suporta atmosfera de blamare si de presiune din partea institutiilor statului", a explicat presedintele CMR.
In Uniunea Europeana media este de 3,6 medici la o mie de locuitori, in timp ce in Romania este de 1,9.
"Daca ne raportam la aceasta medie, inseamna ca in loc de 43.000 de medici cu drept de libera practica ar trebui sa avem circa 86.000 de medici cu drept de libera practica. Asta este statistic, pentru ca nu stim daca poate sa-i absoarba piata, dar oricum se vede ca este un deficit major de medici. Si nimeni nu a facut pana acum o cercetare adevarata care sa vada nevoia reala de medici pe anumite specialitati. Pe chirurgie cardiaca, in martie aveam 86 de medici specializati in acest domeniu. in acest moment, avem 81, cinci au plecat", a mai adaugat prof.dr. Vasile Astarastoae.
Totodata, seful CMR a mai anuntat ca va face sesizari catre organismele internationale pentru ca independenta medicilor sa fie respectata. Afirmatia vine in contextul in care dr. Serban Bradisteanu a fost acuzat de DNA in dosarul Adrian Nastase.
"Vom vedea cum vom reactiona impotriva acestor abuzuri si atacuri ale unor institutii create ca sa respecte legea si care, sub diferite tertipuri, incearca sa realizeze presiuni impotriva medicilor", sustine prof.dr. Vasile Astarastoae, citat de realitatea.net.
Cazul dr. Bradisteanu nu este unul singular, un alt medic iesean fiind in urma cu cateva luni nevoit sa opereze in prezenta politistilor, intrucat DNA a blocat activitatea Institutului de Cardiologie.
"Ceea ce s-a intamplat la cazul Bradisteanu, a acuza fara sa ai o proba, nu este altceva decat o incercare de a pune presiuni asupra corpului medical", considera prof. Astarastoae, care cere guvernului sa protejeze prin legislatie corpul medical impotriva abuzurilor si ameninta cu demisia in bloc a medicilor.
Colegiul Medicilor va face vineri o declaratie dupa reuniunea Consiliului National, in cadrul caruia se va analiza cazul medicului Bradisteanu.
Sursa: PaginaMedicala.ro