Rafila: Sper ca Evaluarea Tehnologiilor Medicale sa fie functionala pana in august
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf.dr. Alexandru Rafila, spera ca pana la inceputul lunii august serviciul dedicat Evaluarii Tehnologiilor Medicale sa fie functional.
"Legat de importanta dezvoltarii acestui tip de activitate in Romania, ea trebuie dezvoltata pe baze sanatoase si profesioniste si poate sa consituie un raspuns care sa tina seama de nevoile pacientilor si de posibilitatile pe care le are sistemul de sanatate in momentul de fata si in viitor. Cel de-al doilea palier este cel de natura administrativa. La nivelul Ministerului Sanatatii s-a creat un serviciu care sa se ocupe de evaluarea tehnologiilor medicale, initial intr-o varianta rapida. Suntem in curs de organizare si speram ca pana la inceputul lunii august acest serviciu sa devina functional. La nivel de serviciu sunt prevazute 8 persoane, un sef de serviciu si 7 specialisti si personal de executie", a precizat conf.dr. Alexadru Rafila in cadrul primului seminar Health Technology Assessment Master Class.
In opinia consilierului Ministrului Sanatatii, Ioana Bianchi, Health Technology Assessment (HTA) reprezinta un instrument de prioritizare a deciziilor de rambursare a tehnologiilor medicale.
“Este foarte important ca persoanele care iau decizii cu impact major asupra politicilor de sanatate sa beneficieze de o formare care sa tina seama de tendintele europene in domeniu. Trebuie inteles ca HTA este doar o componenta a acestor decizii care mai sunt influentate si de alti factori: sociali, economici, politici. HTA este o modalitate obiectiva de a oferi decidentilor informatii bazate pe dovezi", a explicat Ioana Bianchi.
De aceeasi parere s-a aratat si expertul Health Economics si Health Technology Assessment, drd. Marieke Krol, care considera HTA ca fiind un instrument esential de evaluare a costurilor si beneficiilor in sistemele de sanatate, dar si de evaluare a calitatii vietii societatii pe termen scurt, mediu si lung. In Olanda, acest instrument ar putea fi folosit in stabilizarea costurilor generate de pacientii cu cancer in faza terminala.
“Ce sa facem cu pacientii cu cancer in faza terminala? Costa foarte mult sa le prelungesti viata cu cateva saptamani si de aceea discutiile sunt foarte aprinse. Expertii HTA fac analize pentru a stabili ce decizii vor fi cel mai indicat de luat in acest caz”, a explicat Marieke Krol.
La evenimentul demarat joi, 28 iunie, au luat parte 50 de reprezentanti ai autoritatilor si companiilor din industria medicala, dar si directori de spitale. De asemenea, au participat si doi specialisti ai Erasmus University Rotterdam.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro