Imprimare

CMR solicita renuntarea la obligativitatea prescriptiei electronice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, reunit la Constanta, sustine ca ar trebui sa fie eliminata obligativitatatea privind prescriptia electronica. Conform forului, nu exista in momentul de fata conditiile necesare pentru introducerea acestui tip de prescriere.

Principala obiectie a CMR este faptul ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu este in intregime functional. Drept urmare, medicii nu-si pot exercita profesia, iar drepturile pacientilor sunt incalcate, din prisma lipsei de confidentialitate a datelor.

"Desi de 4 ani am semnalat ca SIUI este nefunctional si creeaza probleme in exercitarea profesiei medicale, avand efecte negative asupra calitatii actului medical si a pacientilor, nu s-au luat masuri. In plus, nu exista modalitati reale, practice de siguranta a datelor pacientilor. Suntem ingrijorati de faptul ca nu exista conditii de pastrare in siguranta a datelor medicale personale, pentru a nu mai aparea situatii in care a fost incalcata confidentialitatea pacientului. Incalcarea confidentialitatii datelor medicale este sanctionata atat de legea nr. 46/2003, cat si de Codul de Deontologie Medicala", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Necesitatea unor statii pilot la nivel national

In opinia forului medical, fara experimentarea unor statii pilot nu ar trebui introdusa la nivel national obligativitatea retetei electronice.

"Medicii nu sunt impotriva informatizarii si a prescriptiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt insa impotriva unor experimente care pot sa creeze grave neajunsuri in acordarea asistentei medicale", sustin cei din Consiliul National al CMR.

In conditiile in care veniturile cabinetelor si ale spitalelor s-au diminuat continuu, o noua cheltuiala impusa va fi in detrimentul pacientilor, de aceste fonduri putand beneficia pacientii prin cresterea calitatii serviciilor. Cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare.

Introducerea brutala a retetei electronice va duce la cresterea birocratiei

"Introducerea brutala a retetei electronice va avea ca efect cresterea birocratiei si a timpului de lucru al medicilor, fara a fi retribuiti suplimentar. In locul simplificarii actului medical, vor aparea probleme in cascada, avand in vedere neconcordantele din sistemul SIUI", mai spun reprezentantii in Consiliul National CMR.

Printre alte obiectii ale medicilor se numara si faptul ca medicii din anumite localitati si zone geografice vor fi nevoiti sa introduca date in sistem in timpul lor liber, dat fiind accesul limitat la serviciul de internet.

Reamintim ca incepand de astazi, 2 iulie, intra in vigoare reteta electronica, dupa cum au anuntat reprezentantii CNAS intr-o conferinta de presa. Totusi, se va merge pe sistemul paralel de prescriere pana pe data de 1 ianuarie 2012, cand retetele vor fi eliberate numai virtual. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR-solicita-renuntarea-la-obligativitatea-prescriptiei-electronice_17120/

lauff lautf laurf