Imprimare

Pacientii cu cancer solicita fonduri suplimentare la bugetul oncologiei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 29.05.2012 - 01.07.2012 membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) s-au reunit la Poiana Brasov unde a avut loc cea de-a patra Conferinta Nationala FABC.

Conferinta avut ca scop lamurirea unor probleme grave cu care pacientii cu cancer se confrunta. Printre acestea se numara lipsa tratamentelor uzuale, accesul la monitorizare, la investigatii, etc.

Potrivit celor prezenti, programul national de cancer este in continuare subfinantat. Se pare ca un numar mare de pacienti nu mai raspunde terapiilor conventionale, insa aflandu-se pe listele de asteptare, ei nu pot beneficia de tratamente inovatoare.

"Bugetul alocat acestei patologii este foarte mic fata de nevoile reale, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile de a-si tine in viata pacientii, in conditiile in care medicamentele necesare schemelor de tratament au disparut de pe piata romaneasca. Traim o adevarata tragedie. Accesul limitat la medicamente nu face decat sa ingreuneze si mai mult situatia bolnavilor oncologici din Romania si in cele din urma ii face sa renunte la tratament, deci la viata.", a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Sute de medicamente ieftine au disparut din farmacii

In ultimii ani au disparut din farmacii sute de medicamente ieftine care au fost inlocuite cu alternative mai scumpe.

"Se vorbeste despre cresterea accesului populatiei la tratamente medicale, dar toate guvernele de pana acum au ramas la stadiul de intentie, fara sa adopte nicio masura concreta de sprijin pentru populatie", a continuat Cezar Irimia.

FABC solicita Premierului Romaniei, Victor Ponta, sa intervina si sa opreasca genocidul din sanatate, prin finantarea, cel putin la limita de avarie, a sistemului public de sanatate din Romania.

"Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale, decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi, dar si la urne unde cu siguranta vom sanctiona drastic clasa politica", a conchis Irimia.

FABC are in componenta 14 Asociatii regionale si nationale, avand membri peste 35000 de pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacientii-cu-cancer-solicita-fonduri-suplimentare-la-bugetul-oncologiei_17127/

lauff lautf laurf