Imprimare

Reteta electronica si diabezitatea, teme abordate la simpozionul Practic 12 MF

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Medicii de familie reuniti la simpozionul Practic 12 MF au discutat despre modificarile aduse de prescrierea electronica a medicamentelor. Prima care a adus in dezbatere acest subiect controversat a fost medicul Ana Maria Nitulescu, medicul sef al Casei de Asigurari de Sanatate din Municipiul Bucuresti.

"Pentru medicii prescriptori exista posibilitatea unei prescrieri asistate de calculator, respectiv exista ghiduri care vor atentiona asupra supradozarii, la reactii medicamentoase, la contraindicatii care nu vor limita prescrierea, dar vor atentiona medicul, astfel incat sa nu existe erori in prescrierea medicatiei. In ceea ce priveste pacientul, acesta va avea acces mai rapid la medicatie, la nivelul farmaciilor, reteta odata urcata in sistem de catre medicul prescriptor va putea fi eliberata foarte rapid", a declarat dr. Ana Maria Nitulescu.

Potrivit acesteia, daca un pacient nu gaseste toate medicamentele intr-o farmacie, va avea posibilitatea de a achizitiona fractionat reteta.

"La inceput am prevazut toate variantele, astfel incat, sa existe posibilitatea ca in momentul in care nu exista acces la internet sa se faca prescrierea in offline si inclusiv formularele vechi sunt valabile pana la sfarsitul anului", a continuat medicul sef al CASMB.

Rolul medicului de familie:  de identificare a pacientilor cu obezitate morbida

Un nou termen - diabezitatea, a fost adus in discutie de dr. Bogdan Moldovan. Acesta a asociat diabetul zaharat tip II si obezitatea, referindu-se la rezultatele spectaculoase ale chirurgiei laparoscopice care in aceasta situatie particulara nu se rezuma numai la scaderea rapida in greutate, ci urmareste si ameliorarea semnificativa a profilului metabolic, precum si normalizarea valorilor insulinei la pacientii diabetici.

Astfel, rolul medicului de familie este de a identifica aceste categorii de pacienti cu obezitate morbida si diabet tip II si de a recomanda inclusiv interventia chirurgicala, urmand ca in perioada post-operatorie sa faca parte din echipa multidisciplinara care monitorizeaza acesti pacienti.

80% dintre pacientii cu diabet de tip II sunt obezi

"De circa 5-6 ani a aparut acest termen de diabezitate, datorita asocierii frecvente dintre diabetul de tip II si obezitate, care reprezinta un adevarat flagel. 80% dintre pacientii cu diabet de tip II sunt obezi, cu un indice de masa corporala peste 30. Chirurgia obezitatii a deschis foarte larg usa pentru pacienti, fiind dovedit ca prin interventia chirurgicala peste 80% dintre acestia pot ajunge intr-o remisie a bolii. si chiar daca diabetul este considerat o boala incurabila, neputand fi vorba de vindecare, trebuie sa recunoastem ca o remisie este echivalenta vindecarii", a declarat dr. Bogdan Moldovan.

Lectorii primei editii ai simpozionului Practic 12 MF au fost Dr. Sandra Alexiu- Secretar General SNMF, Prof. Dr. Nicolae Hancu, Dr. Monica Mihaltan, Dr. Victor Madan, Dr. Andreea Moldovan, Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Ana Maria Nitulescu -- Medic sef CASB, Prof. Dr. Monica Pop, Dr. Iuliana Picioreanu, Dr. Razvan Sabou, Dr. Mircea Teaca, Dr. Aurel Tudose si Dr. Mihaela Udrescu.

Evenimentul a fost creditat cu 9 puncte EMC.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reteta-electronica-si-diabezitatea_-teme-abordate-la-simpozionul-Practic-12-MF_17126/

lauff lautf laurf