Imprimare

Principalele modificari din noul proiect al Legii Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sistemul de sanatate romanesc are nevoie de legea sanatatii si trebuie reformat, data fiind hiperreglementarea acestuia, sustine medicul Vasile Cepoi. Potrivit ministrului Sanatatii, principalele modificari din sistem vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.

"Aveam nevoie de aceasta lege. In prezent, sistemul sanitar este centralizat si hiperreglementat. Un asemenea sistem necesita un control puternic, ceea ce lipseste. Lipsa acestui control induce un comportament incorect in sistem care este resimtit atat de personalul medical, cat si de catre populatie. De asemenea, sistemul acuza monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si lipsa de transparenta a acestei institutii, dar si monopolul Ministerului Finantelor Publice in colectarea si alocarea fondurilor catre Sanatate. Nu in ultimul rand, nemultumirea a crescut in randul populatiei pentru serviciile medicale, la fel ca si nemultumirea cadrelor medicale din sistem", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Proiectul de lege propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate, "sa asigure utilizarea eficienta a rersurselor financiare si sa pastreze eforturile contribuabililor in actualele limite", a continuat ministrul.

Asadar, principalele schimbari preconizate de sistemul de asigurari sunt urmatoarele:
Reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate
- urmareste sa raspunda cerintelor populatiei
- desfiintarea monopolului CNAS si autonomie in conducerea si in administrarea FNUASS (independenta FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat)
- asiguratii vor avea controlul utilizarii fondurilor din sanatate
- niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari(nu creste contributia)
- pachetul de asigurari urmeaza asiguratul
- asiguratii vor putea incheia si asigurari facultative

Persoanele scutite de la plata contributiei
- copiii pana la varsta de 18 ani
- tinerii de la varsta de 18 ani si pana la 26 de ani numai daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar (nu mai mult de 3 luni)
- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului

Pachetele de servicii
- pachetul de serviciide sanatate de baza (PSSB): contributia va asigura accesul asiguratului la acest pachet
- pachetul minimal de servicii de sanatate (PMSS): cuprinde servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat prin bugetul MS (inclusiv urgente medico-chirurgicale)
- pachetul social de servicii de sanatate (PSSS): se va acorda asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social; decontate de la bugetul de stat

Asigurari facultative de sanatate
Persoanele care vor beneficia de pachetul de servicii de sanatate de baza ar putea opta, suplimentar, pentru un pachet de asigurari facultative de sanatate (sistem facultativ prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, care nu este acoperit de asigurarile obligatorii).
- serviciile de sanatate de tip complementar: se suporta total sau partial contributia personala a asiguratilor contributia personala a asiguratilor pentru unele servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de servicii de sanatate de baza.
- serviciile de sanatate de tip suplimentar: se suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii de sanatate de baza, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii de sanatate specificate in contractul de asigurare facultativa.

Cetatenii isi aleg asiguratorul si furnizorii de servicii medicale
- alegerea libera si informata de catre asigurati atat a asiguratorului, cat si a furnizorilor de servicii de sanatate autorizati
- asiguratul isi alege furnizorii de pe lista asiguratorului

Societati de asigurare si societati mutuale de asigurare
Casele de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale de asigurari de sanatate.
- 42 case se vor transfera in 8-10 societati mutual de asigurari
- fiecare asigurat se inscrie intr-o astfel de asociatie, la alegere
- CNAS devine Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS)
- asiguratul se poate inscrie:
1) fie la o societate mutual de asigurari de sanatate
2) fie la un asigurator privat
- Pachetul de servicii de baza urmeaza asiguratul
1) fie la asiguratorul privat,
2) fie la societatea mutuala.

FNUASS va fi independent
Colectarea contributiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul ANAF, intr-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, in conditiile legii.
- MFP transmite, lunar, ANRAOS si publica pe website-ul propriu informatiile cu privire la contul curent si despre soldul final al fiecarei luni
- FNUASS este gestionat si se repartizeaza de catre ANRAOS asiguratorilor de sanatate

Co-plata
reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate din pachetul de servicii de sanatate de baza din cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate, incasata suplimentar de catre furnizor fata de suma decontata din fond.
Scutiti de la coplata:
- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, ucenicii si studentii
- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate
- pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna
- femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii de sanatate in legatura cu sarcina si lauzia

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Principalele-modificari-din-noul-proiect-al-Legii-Sanatatii_17133/

lauff lautf laurf