Sorin Popescu (ARPIM): Autoritatile ne-au propus sa acoperim 3/4 din deficit!
Medicul Sorin Poprescu, seful grupului de comunicare din cadrul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a explicat ca discutiile dintre reprezentantii producatorilor de medicamente si cei ai Ministerului Sanatatii au esuat.
Desi ministrul Sanatatii a format un grup de lucru pentru a solutiona problemele iscate de taxa clawback, cei prezenti la intalniri nu au reusit sa ajunga la niciun consens.
"Noi am propus sa acoperim 2/3 din deficitul sistemului, in schimb reprezentantii autoritatilor au propus sa platim 3/4 din acesta prin intermediul taxei clawback. Repet, industria nu poate plati cuantumul acestei taxe, este prea mare", a declarat dr. Sorin Popescu, prezent la o dezbatere pe marginea reformei sanitare.
Inca nu am solicitat delistarea medicamentelor de pe C2
Acesta a precizat ca inca nu a solicitat delistarea medicamentelor produse de compania pe care o reprezinta din lista de compensate si gratuite. Este necesar, sustine medicul, sa fie alocat un procent mai mare din PIB sanatatii.
"Ne intereseaza o finantare decenta. In SUA s-a alocat 18 % din PIB pentru sanatate, iar media in Uniunea Europeana este de 9,5%. Vorbim de o decizie politica. Nu conteaza cat de bogat sau sarac esti, procentul pe care il aloci sanatatii este ceea ce vrei sa se intample", a continuat reprezentantul ARPIM.
Potrivit acestuia, consumul de medicamente pe anul 2011 a fost de 6,8 miliarde de lei. Taxa clawback, in forma sa actuala, ar reprezenta 1,8 miliarde de lei, suma de care unii producatori de medicamente nu dispun la ora actuala.
Sorin Popescu a aratat ca industria de medicamente investeste in inovatie peste 27 de miliarde de euro, mai precis, un procent de 17%.
Negocierile privind taxa clawback au esuat
In urma cu 5 zile, ARPIM si Local American Working Group anuntau ca negocierile in cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback au esuat, desi au existat patru runde de negocieri.
"Am discutat cu cifre concrete pe masa si am facut simulari de impat impreuna, autoritatile nu au luat nicio decizie. Avem nevoie de fapte, nu doar de declaratii de intentie. Timpul trece in defavoarea companiilor si a pacientilor deopotriva", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM.
Grupul de lucru a fost format din reprezentanti ai Ministerului de Finante, Ministerului Sanatatii, Ministerului de Justitie, ai CNAS si ai industriei farma. Intalnirile au avut loc in perioada 5 - 14 iunie 2012.
Cuantumul taxei de clawback se ridica la 400 de milioane de euro pe an, reprezentand circa 33,6 % din totalul vanzarilor compensate. Incepand cu 1 iulie, pentru companiile farma incepe sa aiba efect obligatia de plata pentru trimestrul III.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro