Sase oncologice ridica probleme de continuitate in aprovizionare
Sase dintre medicamentele oncologice ridica probleme de continuitate in aprovizionare, anunta Agerpres. In cazul a doua dintre ele au fost gasite solutii de catre Ministerul Sanatatii.
Medicul Vasile Cepoi a raspuns si acuzelor venite din partea Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care au reclamat ca lipsesc 25 de oncologice de pe piata.
"Cred ca informatiile transmise in acea scrisoare nu sunt foarte corecte, pentru ca informatiile pe care noi le avem colectate de la medici si de la Comisia de specialitate de oncologie nu conforma temerile exprimate cu acea ocazie. La ora actuala, comisia de oncologie care s-a intrunit saptamana trecuta a mentionat ca din cele 25 de medicamente despre care se discuta ca lipsesc de pe piata, 6 sunt cele care ridica probleme de continuitate in aprovizionare", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.
Cepoi: "Problemele cu aprovizionarea nu sunt recente!"
El a subliniat ca problemele la aprovizionarea cu aceste medicamente nu sunt de data recenta, ci de cativa ani.
Pe de alta parte, premierul Victor Ponta s-a aratat ingrijorat in legatura cu situatia pacientilor oncologici.
"Am o ingrijorare speciala pentru ceea ce se intampla cu medicamentele. Faimoasa taxa clawback, stabilita de vechiul Guvern, ne creeaza uriase probleme, dar trebuie sa le rezolvam. Domnule ministru (al Sanatatii - n.red.), vreau sa ne propuneti lucruri concrete. Am vazut apelul disperat al bolnavilor de cancer. Trebuie sa gasim solutii pentru oamenii acestia", a declarat Ponta.
Exista riscul sa dispara generice de pe piata
In privinta controversatei taxe clawback, dr. Vasile Cepoi a tinut sa precizeze ca exista teoretic posibilitatea ca pacientii sa fie nevoiti sa cumpere medicamente mai scumpe in locul genericelor, din cauza unor eventuale retrageri de pe piata romaneasca a unor producatori.
"Teoretic se poate intampla acest lucru, daca ne referim la generice. Din analiza pe care noi am facut-o, numarul producatorilor pentru fiecare generic este suficient de mare, intre 6 si 16 producatori pentru acelasi generic. Exista posibilitatea ca la un moment dat sa dispara un generic. Noi nu ne dorim sa se intample acest lucru si speram sa nici nu se intample", a explicat ministrul.
El a aratat ordonanta de urgenta privind taxa claw-back va putea fi modificata doar dupa ce Fondul Monetar International (FMI) transmite un punct de vedere.
Sursa: PaginaMedicala.ro