Imprimare

CFSMR: Noul proiect de Lege a sanatatii nu rezova problemele cu care se confrunta sistemul sanitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) este impotriva noului proiect de Lege a sanatatii, deoarece documentul nu contine prevederi clare si explicite prin care pot fi rezolvate problemele cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc la ora actuala, a declarat dr. Dan Peretianu, responsabil de legaturile cu mass-media din cadrul CFSMR, citat de Agerpres.

"Noi am cerut, inca din 2003, scoaterea bugetului asigurarilor sociale de sanatate de sub control politic, precum si reorganizarea caselor judetene existente astazi in case publice de tip regional, independente unele de altele si independente de puterea politica, care sa fie coordonate de principiul subsidiaritatii. In schimb, prin noul proiect de Lege, bugetul de venituri si cheltuieli al fondului de asigurari va fi aprobat tot de Parlament, prin lege speciala, initiata de Ministerul Sanatatii. In plus, prin infiintarea unor societati mutuale in locul caselor judetene de sanatate, Ministerul Sanatatii doreste de fapt sa centralizeze banii tot catre un organism al statului, care are dreptul de a dona banii publici ai asiguratilor unor companii private", a afirmat dr. Dan Peretianu.

Noul proiect de Lege nu asigura cresterea finantarii din sistem

Potrivit acestuia, noul proiect de Lege nu asigura cresterea finantarii din sistem, problema care ar fi putut fi rezolvata prin revenirea la cota de 14% pentru asigurarile de sanatate (provenita din cumularea unei cote de 7% platita de salariat cu a unei alte cote de 7% platita de angajator).

Prezent la conferinta de presa, Sorin Paveliu, expert in cadrul Societatii Academice Romane (SAR), a subliniat faptul ca nu se poate intocmi un proiect de lege fara a avea mai intai un pachet de servicii medicale bine definit.

"Pe langa faptul ca reprezinta o decizie politica importanta, stabilirea unui pachet de servicii medicale ar putea crea nemultumiri la nivelul sistemului medical, deoarece pacientii ar cunoaste exact valoarea actelor medicale de care beneficiaza la un anumit moment. Pentru a avea un sistem de sanatate performant, primul pas pe care trebuie sa-l faca ministrul Sanatatii este de a creste gradul de transparenta in domeniu, in acest fel putandu-se veni cu solutii punctuale la problemele existente la ora actuala", a declarat Sorin Paveliu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CFSMR_-Noul-proiect-de-Lege-a-sanatatii-nu-rezova-problemele-cu-care-se-confrunta-sistemul-sanitar_17143/

lauff lautf laurf