Valoarea punctelor per capita si pe serviciu medical a fost majorata
Valoarea punctelor "per capita" si pe serviciu medical a fost majorata, conform noilor modificari si completari aduse de Contractul-Cadru, informeaza un comunicat de presa al CJAS Timis.
Astfel, valoarea punctului "per capita" a fost majorat de la 3 lei, in semestrul I al anului 2012, la 3,5 lei pentru semestrul II al anului curent. Totodata, valoarea punctului pe serviciu medical a fost majorat de la 1,8 lei la 1,9 lei.
Valorile au fost modificate conform prevederilor "H.G. nr. 578/2012 privind modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012 si Ordinului MS/CNAS nr. 622/214/2012 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadru".
Plata serviciului de prescriere a retetei electronice
In ceea ce priveste reteta electronica, CJAS Timis arata ca acest tip de serviciu nou introdus va fi decontat, numai pentru al II-lea semestrul al anului 2012.
Pentru medicii de familie:
- 100 de lei pentru recomandarea prescriptiei medicale electronice on-line si off-line / medic cu lista proprie de asigurati, pentru un procent ce reprezinta peste 70% din numarul total de retete electronice eliberate in acea luna;
- 50 de lei, in cazul in care, procentul retetelor electronice este cuprins intre 50% si 70% din numarul total al retetelor prescrise in luna respectiva.
Pentru medicii din ambulatoriul de specialitate:
a) Pentru medicii prescriptori cu program de lucru mai mare sau egal cu 35 de ore/ saptamana:
- pentru recomandarea prescriptiei medicale electronice on-line si off-line / medic cu lista proprie de asigurati, pentru un procent ce reprezinta peste 70% din numarul total de retete electronice eliberate in acea luna - 100 de lei;
- daca procentul retetelor electronice este cuprins intre 50% si 70% din numarul total de retete prescrise in luna respectiva - 50 de lei.
b) Pentru medicii prescriptori cu program de lucru cuprins intre 17,5 ore inclusiv si 35 de ore/ saptamana:
- pentru un procent ce reprezinta peste 70% din numarul total de retete electronice eliberate in acea luna – 60 de lei;
- pentru un numar de prescriptii electronice reprezentand intre 50% si 70% din numarul total al retetelor prescrise in luna respectiva – 30 de lei.
CNAS: Prescriptia electronica este un prim pas care ne aduce in randul lumii
Incepand cu data de 2 iulie 2012 a intrat in vigoare prescriptia electronica. Daca pana la sfarsitul acestui an se va merge pe sistemul paralel de prescriere, incepand cu ianuarie 2013, reteta virtuala devine obligatorie pe intreg teritoriul Romaniei.
"Prescriptia electronica este utila pentru ca este un prim pas care ne aduce in randul lumii. Voi merge in vizite oficiale si neoficiale pentru a vedea daca sistemul a fost intr-adevar implementat. Noi am instruit 3500- 4000 de medici si farmacisti, insa in urma conferintelor am constatat ca multi nu intelesesera mare lucru din reteta", a declarat dr. Marius Filip.
Medicul-sef al CNAS a explicat ca era imposibil sa porneasca un pilot, asa cum au solicitat cei de la Colegiul Medicilor din Romania care nu sunt de acord cu obligativitatea introducerii retetei electronice in conditiile in care SIUI-ul este nefunctional.
Cu toate acestea, CNAS va avea o imagine clara a celor care nu isi doresc un sistem electronic. Cei care nu isi vor achizitiona softurile necesare nu vor mai intra in contract cu CNAS incepand cu ianuarie 2013"
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro