Imprimare

Guvernul ia in calcul diminuarea taxei clawback

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul ia in calcul diminuarea taxei clawback impusa producatorilor de medicamente. Pierderea de venituri din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) ar putea fi acoperita din veniturile proprii ale MS.

Problema taxei clawback a fost discutata de premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, ministrul Sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) impreuna cu reprezentantii producatorilor de medicamente (ARPIM, APMGR si LAWG).

In urma discutiei, partile au convenit ca, pana pe 11 iulie sa rezolve o serie de probleme ce survin din taxa clawback, despre care producatorii de medicamente sustin ca este nesustenabila.

Sistemului de referinta pentru anul 2012 ar putea fi modificat

Asadar, problemele ce urmeaza sa fie rezolvate sunt identificarea posibilitatilor legale pentru incasarea sumelor restante, aferente perioadei cuprinse intre trimestru IV 2009 si trimestru III 2011. O alta problema care urmeaza sa fie rezolvata este legata de recunoasterea de catre Guvern a neexistentei altor datorii provenite din taxa clawback. De asemenea, se doreste modificarea sistemului de referinta pentru anul 2012 pentru a face sustenabila taxa clawback.

Medicul Sorin Popescu, seful grupului de comunicare din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a declarat ca este necesara majorarea procentului din PIB alocat sanatatii. Acesta a mai declarat ca taxa clawback este nesustenabila pentru industrie si ca discutiile grupului de lucru organizat de minister au esuat.

Reprezentantii producatorilor de medicamente au propus sa acopere 2/3 din deficit, insa reprezentantii autoritatilor au propus acoperirea a 3/4 din deficit.

Peste 100 de medicamente ieftine ar risca sa dispara de pe piata

In contextul actualei taxe clawback, peste 100 de medicamente ieftine ar risca sa dispara de pe piata. In urma unei cercetari de piata Cegedim, printre medicamentele la risc se numara medicamente foarte utilizate precum Egilok, Enalapril, Digoxin, Metoclopramid, Captopril, Furosemid, Diazepam, Ibuprofen.

"Acestea sunt primele 100 cele mai vulnerabile. Mentionez ca in aceasta categorie exista peste 2.000 de produse, dintre care 1000 se afla in acest pericol", a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

Producatorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, in ciuda faptului ca au o contributie importanta la economia reala – in total, activitatile lor asigura 8.000 de locuri de munca in Romania si aduc o contributie insemnata la finantele publice prin impozite directe si indirecte. Intrarea in insolventa a acestor producatori inseamna sfarsitul industriei romanesti de medicamente.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Guvernul-ia-in-calcul-diminuarea-taxei-clawback_17151/

lauff lautf laurf