Imprimare

Interactiunea medic-farmacist-asistent de farmacie, importanta in sistemul de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 29 iunie - 1 iulie 2012 s-a desfasurat cea de-a XIV-a editie a simpozionului Farma Practic. Manifestarea a reunit medici, farmacisti si asistenti de farmacie. Prezent la eveniment, prof. dr. Nicolae Hancu a adus in discutie importanta pe care colaborarea dintre medic - farmacist - asistent de farmacie o are. Medicul s-a aratat un sustinator puternic al prezentei farmacistului in orice tip de manifestatie medicala sau atunci cand vine vorba despre lansarea ori testarea vreunui medicament.

"Situatia persoanelor cu boli cronice, in special despre asta este vorba, dar si a celor cu boli acute este una extrem de complexa. Medicul fara indoiala este cel care are diagnosticul si are prescriptia. Punerea in aplicare a prescriptiei fara ajutorul farmacistului sau a asistentului de farmacie este mult ingreunata, aproape ca nu exista. Din acest motiv eu va marturisesc ca farmacistii sunt un grup profesional pe care eu il apreciez foarte mult si tot timpul l-am avut alaturi de noi. Nu a fost promovare de medicament care sa nu se faca si alaturi de farmacisti. Prezenta acestui grup profesional este extrem de importanta in sistemul de sanatate", a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, de la UMF Iuliu Hatieganu Cluj Napoca.

Adresabilitate scazuta catre medic a pacientului cu suferinta digestiva

Printre prezentarile care au starnit interestul salii s-a aflat si lucrarea sustinuta de dr. Alina Tantau - boala de reflux gastro-esofagian si ulcerul gastro-duodenal. Dr. Tantau a identificat cateva dintre cauzele care ar putea genera aparitia unor astfel de afectiunii: adresabilitatea scazuta catre medic a pacientului cu suferinta digestiva, tratamentul nerespectat sau posibilitatile limitate de diagnostic.

Conform unei stastistici din 2005 doar 2 din 5 pacienti simptomatici consulta medicul pentru bolile de reflux gastro-esofagian si ulcer gastro-duodenal, in timp ce doar 1 din 5 persoane beneficiaza de tratamentul adecvat pentru cele doua maladii.

Dr. Amr Elkadi a explicat cum farmacistii pot ajuta si indruma pacientii care se prezinta cu afectiuni ale ochilor catre medic ori le pot prescrie un medicament optim in tratarea afectiunilor oculare.

"Sfatul meu pentru farmacisti este sa fie atenti la ceea ce dau pacientilor, iar in momentul in care pacientul are un semn de simptomatologie mult mai grava sa il indrume catre medicul oftalmolog. Doar daca simptomele sunt mai normale, cum ar fi cele de sezon, spre exemplu conjunctivita de primavara, este bine sa administreze tot timpul un tratament antiinflamator. Dupa parerea mea nu trebuie folosit cortizon, ci suplimente de lacrimi artificiale, lubrifiant pentru ochi, vitamina A si sa evite orice complicatie la nivelul ochilor. Este indicat un medicament care sa diminueze simptomatologia pana cand pacientul se prezinta la oftalmolog", a declarat dr. Amr Elkadi.

16 puncte EFC si 12 puncte EMC pentru participanti

Programul simpozionului creditat cu 16 puncte EFC si 12 puncte EMC a fost structurat pe doua zile, cuprinzand mai multe sesiuni stiintifice.

Evenimentul a reunit peste 150 de medici, farmacisti si asistenti de farmacie din Bucuresti. Printre lectorii care au sustinut prezentari in cadrul simpozionului s-au numarat: farm. Rodica Aluas, dr. Catalin Belinski, conf. univ. Carmen Busneag, dr. Amr Elkadi, dr. Ana Maria Florescu, prof. dr. Nicolae Hancu, farm. Geza Hovarth, dr. Gabriel Ilie, farm. Michael Muhlhaupt, dr. Alina Tantau, dr. Corina Ureche, dr. Ioana Voda.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Interactiunea-medic-farmacist-asistent-de-farmacie_-importanta-in-sistemul-de-sanatate_17150/

lauff lautf laurf