Imprimare

Sustinere internationala pentru medicii romani si pentru CMR

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si medicii romani sunt sustinuti de doua dintre cele mai importante organisme profesionale internationale ale medicilor - World Medical Association (WMA) si Standing Comittee of European Doctors (CPME). Acestea au trimis Presedintiei, Guvernului si Parlamentului scrisori prin care sustin corpul medical roman in situatia semnalata de CMR privind cazul medicilor implicati in cazul Adrian Nastase.

"Cu o mare ingrijorare am luat cunostinta de citarea de catre Directia Nationala Anticoruptie a medicilor fostului premier roman Adrian Nastase. Intelegem ca lupta impotriva coruptiei este foarte importanta pentru tara dvs. Dar, trebuie sa insistam asupra faptului ca protectia drepturilor omului si mentinerea confidentialitatii medic – pacient nu trebuie compromisa sub nicio forma. Aceasta protectie este necesara si inalienabila chiar si daca persoana in cauza face parte din viata publica", se arata in scrisoarea World Medical Association.

Confidentialitatea medic-pacient nu poate fi compromisa

Potrivit organizatiei, confidentialitatea fata de proprii pacienti nu poate fi compromisa in nicio situatie.

"Medicii nu sunt o prelungire a bratului legii si nu fac parte din sistemul judiciar. Dreptul omului la sanatate poate fi mentinut si respectat doar in conditiile in care confidentialitatea pacientului si autonomia profesionala sunt garantate si respectate de toate organele statului. Nu are nici un sens sa lupti impotriva coruptiei prin aruncarea dreptului omului si ale pacientului peste bord. Este inutil sa combati coruptia printr-un comportament neetic", se mai arata in scrisoare.

In consecinta, spun autorii scrisorii, rolul special al medicilor in procesul de interactiune cu pacientii lor si cu familiile acestora ar trebui sa urmeze proceduri corespunzatoare, fara nicio interferenta cu organele statului.

"Sustinem medicii din Romania si Colegiul Medicilor in protejarea drepturilor pacientilor", conchide scrisoarea.

Autonomia medicilor trebuie sa fie mentinuta pentru binele pacientilor

Pozitia VMA este intarita de documentul trimis de Standing Comittee of European Doctors arata ca dreptul fundamental al fiecarui pacient de a primi ingrijire medicala poate fi respectat numai in conditiile in care medicii pot practica medicina liber si in conformitate cu standardele profesionale si etica profesionala, inclusiv confidentialitatea medic – pacient.

"Autonomia medicilor, indiferent pe cine ar diagnostica si trata, trebuie sa fie mentinuta pentru binele prezent si viitor al pacientilor, indiferent de orice interes. CPME solicta autoritatilor romane sa actioneze pentru a asigura respectul pentru integritatea profesionala in sensul a garanta o inalta calitate a sistemului de sanatate pentru fiecare pacient din Romania", se arata indocumentul CPME.

Reamintim ca, in urma cu cateva zile, Colegiul Medicilor din Romania a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicita declansarea inspectiei judiciare impotriva Codrutei Kovesi (Procurorul General al Romaniei, n.red.) si a procurorilor DNA, implicati in efectuarea unor acte de urmarire penala intreprise fata de medicul Serban Bradisteanu si a altor medici din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca.

Medicii Bradisteanu si Lascar, chemati la DNA

Procurorii au inceput urmarirea penala fata de medicul Serban Bradisteanu pentru infractiunea de favorizare a infractorului, savarsita in legatura directa cu fapte de coruptie, in cazul presupusei tentative de sinucidere a fostului premier Adrian Nastase. Dr. Serban Bradisteanu a facut parte din echipa care l-a operat pe Adrian Nastase. Medicul a fost si in comisia care a evaluat starea de sanatate a fostului premier. 

Totodata, a fost chemat la DNA si prof.dr. Ioan Lascar, care s-a ocupat si el de fostul premier Adrian Nastase.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sustinere-internationala-pentru-medicii-romani-si-pentru-CMR_17166/

lauff lautf laurf