Romania, locul 1 in Europa la numarul de pacienti inrolati in cel mai mare studiu din diabetologie
Un numar de 850 de pacienti romani au fost inclusi in cel mai mare studiu clinic din domeniul diabetologiei, ce a cuprins peste 12.500 de pacienti din 20 de centre de diabet si s-a derulat pe o perioada de sase ani. Controlul glicemic poate fi obtinut prin insulinoterapie, a explicat prof. dr. Nicolae Hancu, coordonatorul studiului in Romania. Tara noastra a ocupat, potrivit acestuia, locul 1 in Europa si locul 3 la nivel mondial din totalul celor 40 de tari participante.
In studiul clinic Origin (Outcome Reduction with an Initial Glargine Intervention) a fost utilizata insulina glargin care permite atingerea controlului glicemic vizat pe termen lung, nu prezinta risc cardiovascular sau risc de cancer de orice tip si intarzie cu 28% evolutia afectiunii de la starea de prediabet la diabetul zaharat de tip 2.
"Recomandarile americano-europene au fost lansate in 19 aprilie inainte de publicarea acestor rezultate si ele nu contravin deloc cu rezultatele studiului. Din contra vin si confirma ca se obtine un control glicemic cat mai apropiat de normal in conditii de siguranta. Peste tot se inistita pe siguranta - siguranta cardiovasculara, cancer, glicemii si crestere in greutate", a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice.
17 orase din Romania, implicate in studiu
Medicul a explicat ca printre cele 40 de tari participante in studiul Origin s-au numarat 17 orase din Romania: Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Targu Mures si Timisoara.
Romania a fost, astfel, pe locul 1 in Ruropa si pe al treilea loc la nivel mondial, dupa Argentina (cu 2.222 pacienti inrolati) si Canada (cu 983 pacienti inrolati). Primul pacient roman a fost inclus in trialul clinic in aprilie 2004, la un an dupa primul pacient inclus in studiu la nivel mondial - iunie 2003.
"Origin este un studiu extraordinar prin prisma numarului de pacienti inrolati si prin cea a duratei sale. Totodata, Origin ofera noi date cu privire la beneficiile si riscurile posibile ale initierii terapiei cu insulina glargin mai devreme pe parcursul evolutiei diabetului, oferind premise importanta care sa conduca la schimbari semnificative in practica medicala din diabetologie", a completat prof. dr. Nicolae Hancu, investigator principal al studiului Origin in Romania.
Insulina glargin, utilizata si la prediabetici
Rezultatele studiului vor schimba foarte multe lucruri in diabetologie si vor isca numeroase discutii intre specialisti.
"S-au atins niste limite la care nu ne gandeam ca se va ajunge cu un tratament in urma cu 10 ani. Spre exemplu, in prezent nu putem da insulina in prediabet, pentru ca nu are indicatie in acest sens", a declarat dr. Mihaela Moise, medical advisor Sanofi Romania. "Insulina a fost utilizata si in cazul prediabeticilor,- cei care au o glicemie intre 110 - 125 si s-a constatat o scadere a glicemiei la 90 - 94, o treime dintre prediabetici nu au mai dezvoltat diabet", a adaugat prof. dr. Nicolae Hancu.
Studiul clinic Origin a fost derulat la nivel international de catre un comitet de cercetatori si a fost sustinut de Grupul Sanofi.
Diabetul a devenit o boala epidemica. In Romania nu se cunosc cifrele exacte cu privire la numarul de pacienti existenti. Datele oficiale ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate indica faptul ca sunt 1 milion de pacienti aflati sub tratament. Specialistii anticipeaza ca numarul lor a crescut cu mult peste, data fiind explozia de cazuri nou depistate an de an. Se estimeaza ca in Romania sunt peste 2000 de copii care sufera de diabet de tip I.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro