Imprimare

Transfuzie intrauterina la un fat de 32 de saptamani, diagnosticat cu anemie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de la Spitalul de Obstetrica Ginecolgoie au efectuat o transfuzie intrauterina unui fat de 32 de saptamani, diagnosticat cu anemie. Potrivit Agerpres, interventia a fost efectuata unei femei in varsta de 39 de ani din Vaslui, care are Rh negativ, in timp ce sotul are Rh pozitiv.

"Dupa o pregatire adecvata s-a realizat o transfuzie intrauterina fetala. Aceasta a constat in administrarea in vena ombilicala fetala, sub control ecografic, a 90 ml de masa eritrocitara, respectiv sange concentrat grup 0 Rh negativ. Procedura s-a realizat fara complicatii, realizand corectia anemiei fetale. Sarcina a evoluat normal pana la 38 de saptamani, cand pacienta a nascut, prin cezariana, un baiat de 3.400 de grame", a declarat dr. Dragos Nemescu, cel care a coordonat interventia.

Nou-nascutul nu a mai necesitat transfuzie la nastere, insa este internat in sectia de Terapie Intensiva Neonatala, pentru tratamentul unor valori crescute ale bilirubinei si face fototerapie.

Procedura de trasfuzie fetala nu este simpla, necesita o precizie deosebita a manevrelor si echipa bine formata. Poate fi asociata in 1% din cazuri cu deces fetal. Anemia fetala este diagnosticata in prezent prin metode moderne, neinvazive, ecografice. Acestea au la baza cresterea vitezei sangelui prin vase, odata cu agravarea anemiei. Anemia este periculoasa pentru fat deoarece poate determina ascita fetala, hidrops si in final decesul acestuia.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transfuzie-intrauterina-la-un-fat-de-32-de-saptamani_-diagnosticat-cu-anemie_17178/

lauff lautf laurf