Aproape 5.500 de solicitari la serviciile de ambulanta in ultimele 24 de ore
Peste 200 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii si deshidratari, iar 5.482 au solicitat serviciile de ambulanta in ultimele 24 de ore. Numarul persoanelor care au necesitat ingrijiri medicale inregistreaza o usoara crestere fata de ziua precedenta, arata datele cetralizate de catre Ministerul Sanatatii, prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta (COSU).
Conform raportarilor, nu au fost inregistrate decese datorate caniculei.
In aceasta perioada, 1.161 de ambulante au fost mobilizate pentru interventii in judete si peste 1300 puncte de prim ajutor au fost organizate la nivel national.
Un numar de 183 de persoane care au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate au fost luate de pe strada de medicii de la ambulanta, in ultimele trei zile ale saptamanii trecute, a declarat subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, dr. Raed Arafat, intr-o conferinta de presa desfasurata dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.
"Ambulantele care s-au mobilizat in ultima perioada au fost in medie in jur de 1.100 pe zi ale Serviciilor de ambulanta si ale SMURD la nivelul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta. Probleme deosebite nu sunt, sunt peste 1.100 de puncte de prim ajutor pe plan national ce au fost infiintate de autoritatile locale si de autoritati ale Ministerului Sanatatii si alte autoritati, deci unde sa poata sa fie acordat primul ajutor, sa se dea apa, sa stea oamenii la aer conditionat", a declarat dr. Raed Arafat, citat de Agerpres.
Trebuie evitata expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18
Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.
Reamintim ca in perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide (intre 1,5–2 litri), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa la fiecare 15–20 de minute.
De asemenea, trebuie consumate zilnic cat mai multe fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
"Cei care stau in incaperi cu temperaturi foarte ridicate, in case unde sunt temperaturi mari, pot sa iasa sa se deplaseze catre zone in care exista aer conditionat macar pentru cateva ore, ca sa se racoreasca, sa nu ramana expusi la temperaturi inalte. Aici vine datoria populatiei si a autoritatilor locale sa identifice batranii care stau in astfel de locuinte si care sunt vulnerabili si sa-i sprijine in a ajunge catre acele puncte. [...] A mai fost emisa o rugaminte catre colegii de la Inspectoratele Teritoriale ale Muncii sa verifice zonele unde muncitorii sunt expusi la temperaturi mari pentru a controla respectarea regulilor de la livrarea de apa pana la limitarea expunerii la temperaturi mari si la soare pe durata zilei, poate chiar modificarea programului de lucru", a precizat subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro