Imprimare

Directorul INHT: Spitalele au tendinta de a folosi sangele si pe post de aspirina!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania, donarea de sange nu este una dintre practicile curente ale populatiei. Si chiar si atunci cand doneaza, majoritatea o face pentru beneficiile ce survin din aceasta activitate - bonuri de masa, reducere la abonamentul de RATB sau o zi lipsa de la serviciu, dar care este motivata. Daca in anul 2002, 39 de tari de pe mapamond aveau un serviciu de transfuzie bazat exclusiv pe benevolat, numarul lor a crescut la 62 in anul 2012. Evident, Romania nu se numara printre ele.

Spitalele solicita cantitati mari de sange centrelor de transfuzii sanguine care functioneaza cu doar 1010 cadre medicale in loc de 2.800 cum ar fi normal. Pe langa lipsa de personal, centrele de transfuzie sanguina din tara au nevoie de fonduri pentru a promova activitatea de donare de sange in randul cetatenilor. Nu in ultimul rand, ar fi necesare si mijloace de recoltare similare cu cele din Occident.

Este sau nu criza de sange in Romania?

Pe de-o parte, deficitul de sange si de produse derivate este unul justificat. Statisticile arata ca in Romania donatorii asigura doar 66% din totalul necesar de sange. Astfel,la noi procentul celor care doneaza este de 1%, in timp ce in Danemarca, Anglia si Olanda este de 10%, 9%, respectiv 8%.

"Este eronat sa vorbim de o criza de sange. N-a murit nimeni pentru ca n-a fost sange. Toate spitalele cer mai mult sange decat ar fi normal. Pentru ca nu platesc sangele, au tendinta de a-l folosi si pe post de aspirina. Or, asta nu-i normal", a declarat dr. Andy Rosin, managerul Institutului National de Hematologie Transfuzionala (INHT) din Capitala.

"De exemplu, pacientilor dializati ar trebui sa li se administreze hematopoietina, care costa. Ei bine, ei prefera sa retransfuzeze sange care nu costa. Sigur ca atunci cererea este nefiresc de mare. Daca s-ar folosi sangele in mod justificat de catre spitale, nu am avea nicio problema. Mai ales in weekend spitalele au tendita sa-si faca niste stocuri pentru orice eventualitate, indiferent ca acel sange este aruncat la gunoi pentru ca n-a fost utilizat si a expirat", a completat dr. Rosin.

Spitalele sustin ca folosesc sangele conform regulamentelor

Este cunoscut faptul ca spitalele bucurestene care consuma cea mai mare cantitate de sange sunt Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti si Institutul Clinic Fundeni. Managerul de la Fundeni sustine ca in institutia sanitara pe care o conduce sangele este utilizat conform regulamentelor.

"In institut nu s-a folosit niciun mililitru de sange in alt scop decat cel pentru care a fost destinat. Evident, si la noi exista deficit de sange, insa am primit de fiecare data sprijinul INHT", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Orban.

Parerea sa a fost impartasita si de conf. dr. Catalin Carstoiu, managerul SUUB. "Niciodata spitalul n-a cerut mai mult sange decat a fost nevoie. Daca am fi primit cantitatea solicitata, de ce am fi avut nevoie de sange si de la centrele din teritoriu?", se intreaba medicul.

Potrivit acestuia, in Spitalul Universitar, cea mai mare cantitate de sange necesara si, in consecinta, cele mai mari costuri sunt la sectia de Anestezie Terapie Intensiva (ATI). "Cosmarul meu de fiecare vineri seara este ca intotdeauna se intampla sa avem cazuri grave in weekend si sa fie necesara o cantitate mai mare de sange decat cea care este pe stoc", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Elena Copaciu, sefa sectiei de ATI din SUBB.

CTS Bucuresti: "Sangele ar trebui folosit strict in cazurile foarte serioase"

Pe de alta parte, directorul Centrului de Transfuzii (CTS) Bucuresti e de parere ca spitalele chiar solicita sange in exces. Pentru a lamuri problema, medicul a discutat cu foarte multi manageri de spitale.

"Mi-au zis ca daca cer exact cat au nevoie, le trimitem doar jumatate din cantitatea solicitata sau chiar mai putin. Spre exemplu, o transfuzie de sange nu se justifica la 9 grame de hemoglobina, dar decat sa administreze pacientilor medicamente care sunt scumpe, le baga o punga de sange si atunci creste hemoglobina spectaculos. Aici este problema, ca nu folosesc sangele in cazurile serioase, ci il risipesc si pe alte cazuri cand ar trebui dirijat in partea cealalta", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Doina Gosa, directorul CTS Bucuresti.

Deficit de cadre medicale in centrul de transfuzii bucurestean

Conform acesteia, este important ca donarea de sange sa se faca periodic si de cat mai multe persoane pentru a evita amanarea tratamentelor sau interventiilor chirurgicale si pentru a asigura o rezerva permanenta de sange si produse derivate din sange. 

In Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti, deficitul de cadre medicale este, de asemenea, unul acut, atat in ceea ce priveste medicii, cat si in ceea ce priveste asistentii medicali.

"Functionam cu mai putin de jumatate din personalul necesar. Lipsa cadrelor medicale este o problema acuta. Spre exemplu, avem 9 medici desi in normativ sunt trecuti 22. De asemenea, ar trebui sa existe 120 de asistente medicale si la noi sunt doar 58", a continuat directorul CTS Bucuresti.

Romania se afla pe penultimul loc in Europa la capitolul donatori de sange, fiind urmata de Albania. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Directorul-INHT_-_Spitalele-au-tendinta-de-a-folosi-sangele-si-pe-post-de-aspirina__17195/

lauff lautf laurf