7% din medicamentele aprobate de OMS in tarile sarace nu au trecut testele de calitate
Un numar mare de medicamente, printre care unele impotriva malariei si o serie de antibiotice care sunt comercializate in Africa sub aprobarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au probleme serioase in ceea ce priveste calitatea. Aceastea sunt rezultatele a doua studii publicate marti, transmite agentia AFP, citata de Agerpres.
Autorii uneia dintre cercetari au examinat 2.652 de medicamente impotriva paludismului, a tuberculozei si a altor infectii bacteriene, aflate in farmacii sau in depozitele farmaceutice din unele tari sarace sau din tari intermediare.
Ei au constat ca 13% dintre medicamentele neautorizate de autoritatile locale sau de OMS nu au reusit sa treaca testele de calitate. Dintre medicamentele aprobate de OMS, 7% au avut rezultate necorespunzatoare la aceleasi teste, iar dintre acestea 18% sunt fabricate in China.
"Este posibil ca jumatate dintre medicamentele care au picat testele de calitate sa fie produse contrafacute. Cealalta jumatate este formata din medicamente legale insa de calitate inferioara", estimeaza Roger Bate, de la American Enterprise Institute si coordonatorul acestor studii.
Al doilea studiu concluzioneaza ca in Ghana si Nigeria aproape 8% dintre medicamentele antimalarie, aflate in circulatie si certificate de autoritati medicale locale sau de OMS, nu au trecut testele de calitate si nu contin suficienti agenti activi.
Insuficienta ingredientelor active din aceste medicamente antreneaza dezvoltarea unor tulpini bacteriene mai puternice si mai rezistente la medicatie, sustin oamenii de stiinta.
Sursa: PaginaMedicala.ro