Reglementari noi in domeniul malpraxisului, prin noua Lege a Sanatatii
Viitoarea Lege a Sanatatii propune reglementari noi la capitolul malpraxis. Mai exact, modificarile prevad reducerea timpului in care pacientul poate fi despagubit pentru o eroare medicala, dar si scutirea personalului medical asigurat si a unitatilor medicale de a mai gestiona, direct, cazurile de malpraxis in care a fost implicat.
"Propunerea noului proiect de lege este ca asiguratorul sa preia sarcina rezolvarii diferendului dintre petent si persoana sau unitatea medicala acuzata ca ar fi produs respectivul prejudiciu. Al doilea aspect este ca asiguratorul va fi obligat sa acorde sume si pentru despagubirile morale, nu numai pentru cele materiale, asa cum este situatia in prezent. Am mai stabilit si o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit. O alta noutate este aceea ca, asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila. Daca petentul refuza, sigur se va merge mai departe in instanta”, a declarat dr. Vasile Cepoi, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia prezentarii proiectului finantat din fonduri europene - “Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie”.
Proiectul de lege stabileste cu exactitate care va fi responsabilitatea fiecarei institutii in gestionarea cazurilor de malpraxis, fie ca este vorba de spital, Colegiul Medicilor, Ministerul Sanatatii sau asigurator, reglementare care este confuza in acest moment.
"In prezent, intampinam dificulatati in a stabilit exact traseul pentru a vedea cine a fost implicat in mod real in problema respectiva. Este foarte greu sa identificam momentul in care s-a intamplat eroarea in afara unui sistem de management al caltatii, in sensul unor proceduri care sa permita inregistrarea si trasabilitatea procesului pe care pacientul l-a parcurs", a mai adaugat ministrul Sanatatii.
Potrivit presedintelui Clegiului Medicilor din Romania, un medic poate poate fi oricand acuzat de malpraxis avand in vedere ca in tara noastra se promoveaza o cultura conflictuala. Acest lucru perturba actul medical, care in esenta se bazeaza pe incredere.
"In acelasi timp, avem o legislatie stufoasa, nici nu stii cand ai incalcat legea. Exista atatea acte normative incat este imposibil sa le cunosti pe toate", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae.
Potrivit datelor furnizate de catre CMR, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au existat doar cinci despagubiri, prin care au fost acoperite doar daunele materiale, nu si cele morale.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro