Imprimare

Legea Sanatatii are o problema fundamentala: nu rezolva subfinantarea sistemului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulator sustin ca problema fundamentala a noii legi a Sanatatii este aceea ca nu rezolva subfinantarea sistemului sanitar.

Nu reprezinta deloc o noutate faptul ca Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana la fondurile alocate pe cap de locuitor pentru sanatate. Acesta este o realitate.

"Oricat de judicios ai imparti un bob de orez, el nu va putea ajunge la o familie intreaga. Obstinatia cu care Ministerul de Finante nu doreste stabilirea unui procent minim din PIB alocat Sanatatii dovedeste faptul ca la nivelul de decizie al finantelor publice sanatatea este considerata la capitolul ”si altele” si nu ca o prioritate nationala", sustine dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu si vicepresedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania.

Pe de alta parte, reprezentantii profesionistilor din ambulatoriu apreciaza si saluta spargerea monopolului CNAS.

"Este nevoie de transparenta in administrarea banilor sanatatii. Este nevoie ca banii sanatatii sa ramana la sanatate si nu la bugetul consolidat al statului. Este nevoie ca banii din taxa pe viciu sa ajunga la sanatate. Si este nevoie ca bugetul statului sa contribuie semnificativ la sanatate. Aparitia caselor private de sanatate, al concurentei in domeniul asigurarilor de sanatate era necesara. Dar asigurarile de sanatate nu sunt similare cu cele din domeniul auto. Componenta sociala este prezenta si nu trebuie in nici un caz uitata", a mai adaugat dr. Cosmin Alexandrescu.

De asemenea, medicii din ambulatoriu mai apreciaza ca fiind utila aparitia unei Agentii care se ocupa de calitatea actului medical, precum si includerea in lege a unui capitol referitor la drepturile asiguratilor.

Medicina de familie si ambulatoriul de specialitate au nevoie de finantare

Atat medicina de familie, care este considerata a fi poata de intrare in sistemul sanitar, cat si ambulatoriul de specialitate au nevoie de finantare pentru a putea functiona.

"Medicina de familie are nevoie de fonduri ca sa se dezvolte. Are nevoie de implicarea autoritatilor locale acolo unde medicii lipsesc. Are nevoie de apreciere. Din punctul de vedere al finantarii ambulatoriul si serviciile paraclinice sunt lasate mereu la urma. Cei mai putini bani si ultimii care se platesc. Este remarcabil ca noul proiect de lege, pentru prima data, aloca un capitol asistentei medicale de specialitate. Capitolul are inca stangacii, cum ar fi prevederea ca un praxis care prin definitie este privat trebuie cedat in mod gratuit la preluare. Este cumva o nationalizare mascata, sau doar un reflex comunistoid?", se intreaba presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu.

Totodata, in opinia medicilor din ambulatoriu considera, ar trebui introduse capitole separate in lege privind asistenta farmaceutica si ingrijirile la domiciliu.

Oamenii nu trebuie lasati fara medic

Din Romania zilnic pleaca medici, din multiple motive. Cu siguranta ca ei ar putea fi tinuti in tara primimd un salariu adecvat, dar si prin restabilirea prestigiului profesiei de medic. Totodata, medicii din ambulatoriu considera ca ar trebui introduse criterii de cost, o standardizare a practicii medicale prin ghiduri si protocoale pentru a putea optimiza costurile.

"Peste un an sau doi nu ar trebui sa ne mire ca golul lasat va fi umplut cu medici din Burundi sau Uzbekistan. Oamenii nu trebuie lasati fara medic. Nu credem insa ca aceasta ar fi solutia, cu atat mai mult cu cat din 2013 se vor ridica toate barierele trasfrontaliere in domeniul sanitar in Uniunea Europeana. De ce sa lasam medicii sa plece spre Vest, cand am putea aduce pacientii de acolo la noi? Si acestia ar plati la noi", explica dr. Alexandrescu.

"Sa nu uitam ca fara sa ne ingrijim de personalul medico-sanitar totul ramane o fictiune, o utopie. Fara medici, asistenti, farmacisti, biologi, etc, nu se poate ingriji un bolnav. Fara aparate, fara medicamente, nu se poate ingriji un bolnav. si toate acestea costa", a mai adaugat presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu.

Nu in ultimul rand, specialistii din ambulatoriu sustin necesitatea unei educatii sanitare, intrucat populatia trebuie sa constientizeze faptul ca preventia este mai eficienta decat tratamentul in ultimul moment. De asemenea, roamnii trebuie invatatia ca este mai bine sa te vada periodic medicul de familie sau specialistul din ambulatoriu decat sa mearga la spital cand este prea tarziu. In plus, este si mai ieftin. Specialistii sustin ca toate acestea ar trebui incluse intr-o strategie pe termen lung, ale carei efecte se vor vedea peste ani.

Reamintim ca proiectul noii Legi a Sanatatii a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Legea-Sanatatii-are-o-problema-fundamentala_-nu-rezolva-subfinantarea-sistemului_17206/

lauff lautf laurf