Primele schimbari produse de Alzheimer se manifesta cu 25 de ani inainte de aparitia semnelor initiale
Primele schimbari inregistrate la nivelul organismului si produse de maladia Alzheimer incep sa se manifeste cu 25 de ani inainte de aparitia primelor simptome definitorii pentru aceasta boala incurabila. Acesta este rezultatul unui nou studiu care reuseste, in premiera, sa identifice schimbarile caracteristice fiecarei etape din evolutia bolii, anunta agentia de presa Reuters, citata de Agerpres.
Cercetarea a fost publicata in revista New England Journal of Medicine si ofera o periodicitate a schimbarilor depistate la nivelul lichidului spinal, a dimensiunilor creierului, aparitia primelor placi pe creier, caracteristice acestei maladii, precum si alti factori.
Studiul va putea fi folosit de companiile farmaceutice care incearca sa dezvolte medicamente pentru a stopa sau incetini evolutia bolii Alzheimer inca din primele sale stadii.
"Este primul raport pe care il avem despre aceste schimbari, pornind de la analiza unor oameni in viata", a explicat dr. Randall Bateman de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington din St. Louis, Missouri si coordonatorul cercetarii.
Deocamdata, medicatia folosita in cazurile de Alzheimer trateaza doar simptomele, neexistand medicamente care sa poata stopa evolutia acestei boli fatale.
In prezent, aproximativ cinci milioane de americani sufera de Alzheimer, insa numarul acestora ar putea fi mult mai mare, pentru ca foarte multi bolnavi se pot afla in faze incipiente ale maladiei, cand simptomele specifice nu au inceput sa se produca, sau sunt foarte usoare.
Totodata, expertii avertizeaza ca, in absenta unui tratament eficient impotriva acestei maladii, numarul americanilor care se vor bolnavi de Alzheimer se va dubla pana in 2050, ajungand sa depaseasca 10 milioane, iar cheltuielile medicale asociate ingrijirii si tratarii lor ar putea depasi 1.000 de miliarde de dolari pe an.
Sursa: PaginaMedicala.ro