Ponta: Daca nu schimbam ceva in sanatate, revenim la situatia de dinainte de '89
Ministrul Sanatatii a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta pe marginea finantarii sistemului de sanatate romanesc, anunta Agerpres. In urma discutiei, s-a ajuns la concluzia ca exista mai multe posibilitati pentru a creste finantarea in sanatate.
Una dintre posibilitati o reprezinta cresterea bazei de calcul prin dirijarea unei parti din polita RCA catre sistemul de urgenta in cazul accidentelor rutiere. De asemenea, Cepoi a mentionat asigurarile facultative si deductibilitatea fiscala.
"Anul trecut am cheltuit 20 milioane de euro pe expectorante, 10 milioane euro pe antispastice si 1,7 miliarde lei pe retete costand doar 10 lei, in timp ce exista liste de asteptare pentru oncologie, pentru diabet", a declarat ministrul Vasile Cepoi.
Urgenta trebuie sa ramana publica si gratuita
MS, prin bugetul de stat, va suporta finantarea pentru preventie, urgente si boli transmisibile iar asigurarile de sanatate vor suporta cheltuielile pentru asigurati.
Referitor la categoriile exceptate, Ministerul Muncii va suporta cheltuielile de sanatate pentru someri si gravide, Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap, pe cele ale acestei categorii iar plata asigurarii pentru coasigurati o va face cel asigurat. Categoriile sociale defavorizate vor avea asigurari prin sistemul social.
La intalnire au participat si subsecretarul de stat Raed Arafat si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Conform spuselor premierului Victor Ponta, proiectul legii sanatatii va ramane in dezbatere publica in lunile iulie si august, urmand ca in septembrie sa fie transmis in Parlament.
"In calitate de prim-ministru sunt constient si am receptionat mesajul transmis practic de lumea medicala, dar si de pacientii care beneficiaza de servicii medicale referitor la situatia extrem de grava in care se afla sistemul de sanatate din Romania. O situatie generata in primul rand de masuri gresite. (...) Am ramas fara 21.000 de oameni care lucrau si nu am angajat pe nimeni. (...) Un deficit cronic de finantare, o utilizare gresita a resurselor avute la dispozitie si o lipsa de interes pentru un domeniu fundamental pentru orice societate moderna", a declarat Ponta.
Un punct cheie abordat in discutii a fost acela ca medicina de urgenta sa ramana publica si gratuita, fara a fi introduse restrictii.
"E vorba de decizii fundamentale pe care trebuie sa le luam impreuna dupa toate consultarile cu lumea medicala, societatea civila, Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala", a adaugat premierul.
Fara o schimbare fundamentala o sa ramanem fara medici
Ponta a mai apreciat ca daca nu va avea loc o schimbare fundamentala in sanatate, sistemul va ramane fara medici, iar conditiile medicale vor fi mai rele decat cele de dinainte de 1989.
"Am fost in spitale, am vizitat spitale, am vizitat oameni care sunt in spitale si cred sincer ca nu mai putem sa mergem in modul asta mai departe. Daca nu facem o schimbare fundamentala o sa ramanem fara medici si o sa avem conditii medicale mai rele decat inainte de 1989, ceea ce cred ca ne indeparteaza de Europa mult mai mult decat mici batalii constitutionale. Mi-as dori sa avem spitale ca in Europa, sa avem scoli ca in Europa si dupa aia, sigur, sa accept toate criticile ca nu e buna o ordonanta sau nu e buna o suspendare, dar vad ca asta nu ne intreaba nimeni cum arata spitalele din Romania, toata lumea vine sa ne ia medicii", a explicat premierul.
El s-a aratat a fi un partizan al ideii de a-i scoate pe medici din categoria bugetarilor.
Sursa: PaginaMedicala.ro