Imprimare

Cepoi: Casele de asigurari se vor transforma in fonduri mutuale de asigurari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casele de asigurari de sanatate se vor transforma in fonduri mutuale de asigurari odata cu intrarea in vigoare a noii legi in domeniu, a declarat ministrul Vasile Cepoi, citat de Agerpres.

"Azi ne referim doar la sistemul de asigurari de sanatate. Prin proiectul de lege ne dorim ca sistemul de asigurari de sanatate sa poata fi controlat de catre asigurati, in sensul ca asiguratii sa fie aceia care hotarasc conducerea sistemului si modul de utilizare a banilor. Actualele case de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale, care sunt structuri asociative a caror conducere este stabilita de asigurati in urma unui proces electoral", a explicat ministrul Vasile Cepoi, prezent la conferinta nationala "Un nou sistem al asigurarilor de sanatate - oportunitati si riscuri", desfasurata la Iasi.

Pachetul de baza va cuprinde serviciile cu risc major

Pentru definirea pachetului de servicii de baza, trebuie stabilita distinctia dintre asigurarile de risc major si de risc minor. Potrivit lui Cepoi, la nivelul contributiei care se plateste pentru asigurarile de sanatate nu se pot acoperi toate serviciile in domeniu.

"Propunerea este ca pachetul servicii de baza sa cuprinda acele servicii care presupun un risc financiar si un risc de boala crescut pentru pacient, iar serviciile ale caror costuri sunt minime sa faca parte din pachetul facultativ de asigurari de sanatate. Cand spun servicii ale caror costuri sunt minime, ma refer la faptul ca anul trecut sistemul de Sanatate a decontat medicamente al caror cost era mai mic de 10 lei, in valoare totala de 1,7 miliarde de lei. Aceasta cheltuiala nu a acoperit niciun risc, niciun risc financiar, niciun risc de boala. Tot anul trecut, sistemul de sanatate a cheltuit pentru expectorante 20 milioane de euro, 10 milioane euro pe antispastice, 11 milioane de euro pentru antiinflamatorii. Deci, medicatii care se iau doar sporadic, simptomatic, pe o perioada scurta de timp, ale caror costuri nu reprezinta un efort financiar deosebit, dar care au cheltuit sume mari de bani", a mai adaugat Cepoi.

Aceste fonduri puteau fi folosite pentru a acoperi cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer, de diabet zaharat, hepatita cronica. "In momentul de fata avem liste de asteptare pe anumite categorii de boli", a amintit ministrul Cepoi.

In opinia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, proiectul noului sistem de asigurari este "acceptabil".

"Este acceptabil cu atat mai mult cu cat o problema care a fost ridicata in discutii, riscul minor, s-a acoperit. Este vorba de acel risc minor, unele persoane nu o sa-si permita sa dea bani pe medicamente. Se va face un pachet social care va fi acoperit din bugetul de stat, astfel incat astfel de persoane nu vor fi vulnerabilizate mai mult. Dimpotriva, va fi o discriminare pozitiva. Noi dorim sa mai lucram pe textul viitoarei legi astfel incat aceste principii care au fost acceptate sa fie si in textul legii exprimate foarte clar, astfel incat sa nu dea nastere la interpretari si, totodata, sa aiba aplicabilitate in legislatia secundara. Daca nu trecem textul clar in aceasta noua lege a Sanatatii, atunci mai vin o norma de ministru sau o hotarare de guvern pentru a le modifica", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae.

3 unitati medicale urmeaza sa fie deschise

Ministrul Sanatatii a mai anuntat in cadrul conferintei ca urmeaza sa fie deschise Institutul de Oncologie din Iasi, Centrul de Primiri Urgente de la Targu Mures si cel de la Floreasca.

Dr. Cepoi a mai precizat, dupa intalnirea cu primul-ministru Victor Ponta, ca s-au achizitionat si doua elicoptere si 230 de ambulante.

Primul elicopter a sosit deja in tara si va pleca pe 23 iulie la Iasi, a explicat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat. "Al doilea va veni in septembrie si va fi trimis la Craiova, la a cincea baza aeriana SMURD", a mai adaugat dr. Raed Arafat.

Din 2007 si pana in prezent au fost achizitionate 1.200 de ambulante cu finantare si din taxa pe viciu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi_-Casele-de-asigurari-se-vor-transforma-in-fonduri-mutuale-de-asigurari_17214/

lauff lautf laurf