Imprimare

Aproape 1.700 de medici de familie, instruiti gratuit sa se apere de malpraxis

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar de 1.690 de medici de familie au fost formati gratuit in domeniul malpraxisului. Instruirea s-a realizat prin intermediul proiectului „Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie”, lansat la sfarsitul anului 2009.

Mai exact, in perioada 2010-2012, la nivelul intregii tari, au fost organizate 81 de sesiuni de cursuri cu teme privind vulnerabilitatea in practica medicala de familie, consimtamantul informat, confidentialitatea datelor medicale, accesul pacientului la informatiile medicale personale, discriminarea pacientilor, accesul media la pacient, limitarea medicilor la propria specialitate, drepturile pacientului la a doua opinie, cat si teme de interes general pentru medici.

Initiativa era necesara pentru ca practica medicilor de familie este expusa acuzatiilor de malpraxis, prin necunoasterea legislatiei aplicabile.

"Mai mult decat atat, in 2009 cand a fost demarat proiectul, nici curricula curricula universitara nu acoperea aceasta tematica. De aceea, pe baza datelor pe care noi le-am obtinut, Ministerul Sanatatii a aprobat un nou domeniu de formare in prevenirea si managementul cazurilor de malpraxis", a declarat dr. Andrei Nanu, managerul proiectului, adaugand ca proiectul vine in completarea strategiei Ministerului de a dezvolta un nou cadru legislativ.

La finalul sesiunilor de formare, medicii participanti au fost rugati sa completeze niste chestionare de satisfactie, iar rapsunsurile au fost pozitive, in majoritatea cazurilor. Medicii au apreciat utilitatea si aplicabilitatea intalnirilor.

"La curs noi dam medicilor instrumente de natura sa le permita alinierea practicii medicale la standardele calitative impuse de respectarea legislatiei, a drepturilor pacientilor si a tuturor aspectelor etice aplicabile profesiei. Importanta proiectului nu se bazeaza doar pe un set de tehnici de supravietuire in cazul formularii unei acuzatii de malpraxis impotriva medicului, ci pe alinierea practicii medicilor romanai la standardele de calitate europene aplicabile practicii medicale” a mai adaugat dr. Andrei Nanu.

Cepoi: Proiectul aduce un plus sistemului de sanatate

In opinia ministrul Sanatatii, proiectul "Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie” este foarte interesant si important, mai ales ca se potriveste foarte bine cu elaborarea noului proiect de lege a sanatatii, al carui capitol de raspundere civila va fi revizuit.

"Proiectul aduce un plus in sistemul de sanatate pentru ca, intr-adevar, ii pregateste pe medici pentru a sti ce inseamna si a idenitifica din vreme riscurile la care se expun, fie si prin faptul ca li se pare neimportant sa completeze la un moment dat un document medical sau sa informeze pacientul despre un lucru in aparenta simplu", a declarat dr. Vasile Cepoi, prezent la conferinta privind prezentarea rezultatelor proiectului.

Prof. Astarastoe: Un medic poate fi oricand acuzat de malpraxis

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, un medic poate poate fi oricand acuzat de malpraxis avand in vedere ca in tara noastra se promoveaza o cultura conflictuala. Acest lucru perturba actul medical, care in esenta se bazeaza pe incredere.

Proiectul ii pregateste pe medici pentru a identifica din vreme riscurile la care se expun.

"In Romania, unde se promoveaza o cultura conflictuala, actul medical este perturbat. Problemele medicale trebuie sa se bazeze pe incredere. Ratiunea proiectului a fost de a recladi increderea, care se face prin profesionalism, si trebuie sa plece de la medic la pacient. In acelasi timp, avem o legislatie stufoasa, nici nu stii cand ai incalcat legea. Exista atatea acte normative incat este imposibil sa le cunosti pe toate", a explicat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Seful CMR a tinut sa mentioneze ca proiectul a avut un succes extraordinar, "atat de mare incat a trebuit sa se faca cursuri si in afara proiectului".

Proiectul, derulat in parteneriat cu CMR si Universitatea de Medicina "Gr.T. Popa" din Iasi va asigura si in viitor accesul medicilor de familie la informatii, consultanta si suport tehnic pe tema prevenirii si gestionarii malpraxisului medical.

Cursuri si pentru asistentii medicali si medicii de alte specialitati

De asemenea, se doreste si pregatirea asistentilor medicali si a medicilor din specialitatile chirurgicale, anestezie-terapie intensiva, obstetrica-ginecologie si medicina dentara. Mai exact este vorba de doua proiecte de educatie medicala avand ca obiectiv prevenirea malpraxisului medical: “DOCTORI in servicii medicale de calitate”, destinat medicilor din specialitatile de mare risc, lansat in anul 2010 si aflat in implementare, si “Cum ne aparam de malpraxis?”, destinat asistentilor medicali si aflat in stadiul de interpretare a datelor culese in faza “pilot”.

“Pana acum accentul s-a pus asupra medicilor, dar sa nu uitam ca exista reclamatii pentru malpraxis si decizii de sanctionare civila, penala sau disciplinara si in ceea ce ii priveste pe asistenti. Dorim ca si acestia sa beneficieze de formare si de sprijin din partea specialistilor si speram ca, pe baza informatiilor colectate in faza proiectului pilot, sa putem lansa, cat de repede, un proiect cu acoperire nationala destinat asistentilor medicali”, a declarat Mircea Timofte, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-1.700-de-medici-de-familie_-instruiti-gratuit-sa-se-apere-de-malpraxis_17217/

lauff lautf laurf