Imprimare

EHCI 2012: Sistemul sanitar romanesc mai are mult de recuperat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sistemul medical romanesc nu prezinta imbunatatiriri, in ciuda contributiei venite din partea Uniunii Europene (UE). Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) din 2012 arata ca tara noastra este in coada clasamentlui, dupa Albania si Macedonia.

Potrivit raportului prezentat la Parlamentul European din Bruxelles, Romania a obtinut 489 de puncte, plasandu-se pe locul 32 din 34 de tari, o pozitie care nu s-a modificat de la EHCI 2009. Dupa noi apar vecinii nostri bulgari cu 456 puncte si sarbi cu 451 de puncte acumulate.

"Ar fi corect sa nu comparam Romania cu membrii UE mai bogati. Tarile din regiune, precum Croatia (663 de puncte), FYR Macedonia (546) sau Albania (519) sunt termeni de comparatie mai relevanti ii arata ca Romania are mult de recuperat", sustine dr. Arne Björnberg, Directorul de Operatiuni la HCP si seful echipei EHCI.

In fruntea clasamentului se afla Tarile de Jos, care a obtinut 872 din totalul de 1.000, pentru al treilea an consecutiv, Olanda fiind desemnata tara cu cel mai performant sistem medical din cele 27 de tari membre ale UE. Pe locul doi se afla Danemarca (822), urmata de Islanda (799), Luxemburg (791) si Belgia (783).

Stam prost la capitolul fonduri europene

Desi tara noastra este membra a Uniunii inca din 2007, pare sa faca progrese minime in domeniul sanatatii, in ciuda contributiei imense de la UE. Numai serviciile de baza precum vaccinurile diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitice par sa dea rezultate. Rezultatele medicale sunt cele mai slabe dintre aceste 34 de tari, sustin specialistii.

Suma totala a fondurilor europene puse la dispozitie Romaniei in exercitiul financiar european 2007 - 2013 este de 19,8 miliarde de euro, din care au fost consumte 1,2 miliarde de euro.

„Situatia va ramane dificila pana cand Romania creeaza un sistem in care doctorii sa lucreze pe salarii decente in spitale in care sa fie principalul lor loc de munca, in loc sa castige bani in clinici private sau primind bani pe sub mana", explica dr. Arne Björnberg.

Exista si sisteme care au ales calitatea, in ciuda crizei economice

Studiul mai arata ca sistemele medicale europene s-au imbunatatit in ciuda crizei economice. Semnalele de alarma privind impactul crizei economice par putin exagerate. Zeci de ani la rand, in sistemul de sanatate s-a vorbit de reduceri bugetare si de scaderea calitatii, cand, in realitate, s-a mers in sensul invers, cel pozitiv.

Indexul vizeaza trei zone de interes deosebit in urma crizei:
- exista tendinte de a astepta mai mult timp pentru a beneficia de interventii chirurgicale costisitoare in tarile cele mai afectate de criza economica;
- cota platilor din banii proprii pentru anumite tratamente a crescut;
- lipsa imbunatatirilor si chiar un acces mai redus la noi tipuri de medicamente.

Cod rosu de alerta privind infectiile nosocomiale

Totodata, raportul arata ca, indiferent de situatia economica, Europa ramane teritoriul predilect al infectiilor intraspitalicesti. La jumatate dintre cele 34 de tari evaluate, EHCI a declarat cod rosu de alerta privind riscul de infectie.

"O initiativa UE privind interzicerea vinderii antibioticelor catre pacientii fara reteta ar reduce aceasta cifra. Siguranta pacientilor ar avea mai multe de castigat din aceasta initiativa decat din oricare alta din UE", considera Johan Hjertqvist, fondator si presedinte HCP.

EHCI a devenit etalonul de evaluare a sistemelor medicale europene. Editia din 2012 clasifica 34 de sisteme medicale nationale din Europa pe criteriul a 42 de indicatori, acoperind cinci domenii esentiale in materie de sanatate: drepturile si informarea pacientilor, durata de asteptare pentru tratament, rezultate, prevenirea/sfera de aplicare si acoperire a serviciilor furnizate, precum si domeniul farmaceutic. Indexul este alcatuit dintr-o combinatie de statistici publice, sondaje asupra pacientilor si cercetari independente realizate de fondator, think tank-ul din Suedia, Health Consumer Powerhouse.

Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) din 2012 poate fi descarcat si consultat AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/EHCI-2012_-Sistemul-sanitar-romanesc-mai-are-mult-de-recuperat_17220/

lauff lautf laurf