Imprimare

Acad. Constantin Popa: Cel mai periculos medic e acela care nu stapaneste tehnologia!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unele afectiuni neurologice sunt diagnosticate gresit in Romania, arata specialistii. Una dintre cauze, sustine acad. prof. dr. Constantin Popa, seful clinicii de Neurologie din cadrul Institutului de Boli Neurovasculare din Capitala, este diagnosticul pus exclusiv pe baza unei imagini obtinuta prin rezonanta magnetica.

"Diagnosticele de dementa se pun cu prea multa usurinta, doar in baza folosirii unui aparat de rezonanta magnetica in conditiile in care, de fapt, cele mai multe sunt vasculare. In timp ce boala vasculara cu dementa este mai usor de suportat, in sensul ca sunt elemente de ameliorare, in boala Alzheimer lucrurile sunt mai complicate - e vorba de un defect genetic. Esential este ca interpretarea unui CT sau a unui RMN trebuie facuta de clinician. Radiologul e obligat sa cunoasca principiile fizice ale aparaturii si sa ofere informatii medicului cu privire la fiabilitatea, sensibilitatea si capacitatea aparatului", a declarat pentru PaginaMedicala.ro acad. prof. dr. Constantin Popa (foto).

Nu exista suficienti specialisti romani in imagistica

Conform medicului, informatia venita de la astfel de aparate are doar rol consultativ.

"Nu exista specialisti suficienti in Romania, iar aceea care sunt nu au pregatirea necesara. Pe de alta parte, aceste aparate ar trebui folosite constant, fara intrerupere. Altfel, ele nu sunt rentabile. Ca medic, trebuie sa fii pregatit si din punct de vedere medical si din punct de vedere tehnologic. Iar paradoxul care exista acum este ca cel mai periculos medic e acela care nu stapaneste tehnologia", a completat acad. Popa.

Medicul a explicat ca in interiorul unor spitale de stat functioneaza aparate particulare, facandu-se contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"In acelasi spital, exista aparatura similara care este a statului si care nu functioneaza. Interesul este, evident, sa fie utilizat aparatul aflat in subordinea privatului si totul tine de intelegerea facuta de conducerea unitatii cu acesta", a tinut sa precizeze academicianul, adaugand ca se pierd multi bani din sistem prin asemenea contracte.

Posibilitatea de a studia organismul in totalitate in vivo

Totodata, neurologul a vorbit si despre beneficiile aduse de investigatiile imagistice.

"Ceea ce s-a produs in miscarea medicala actuala este tocmai progresul investigatiei non-invazive. Astfel, putem studia organismul in totalitate in vivo, putand sa vedem pana la nivel de perete arterial, celula, tot ce se intampla in organismul uman", a conchis seful clinicii de Neurologie de la Institutul de Boli Neurovasculare.

Raportul Inechitati in sistemul de sanatate din Romania, prezentat de Colegiul Medicilor din Romania, arata ca tehnologiile medicale noi, in special echipamentele medicale de inalta performanta ajuta la imbunatatirea diagnosticului si tratamentului pacientilor, dar conduc la cresterea cheltuielilor pentru sanatate.

Potrivit statisticilor, in majoritatea tarilor UE a crescut mult disponibilitatea echipamentelor de inalta performanta in ultimii ani. In 2008 acoperirea cu RMN in spitale este de 9,5 la 1 milion locuitori, iar cu TC de 19,2 1 milion locuitori. In Romania, desi in ultimii zece ani nivelul investitiilor in echipamente de inalta performanta a depasit 1 miliard USD, se afla pe ultimul loc la acoperirea cu
astfel de aparate.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Acad.-Constantin-Popa_-_Cel-mai-periculos-medic-e-acela-care-nu-stapaneste-tehnologia__17223/

lauff lautf laurf