Imprimare

Sectia de chirurgie cardiovasculara de la Marie Curie se va deschide cand personalul va fi gata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sectia de chirurgie cardiovasculara pediatrica de la Spitalul de copii "Marie Curie" din Bucuresti, fostul Budimex, nu a fost nici pana acum inaugurata. Desi s-au investit 3,6 milioane de lei in aparatura medicala, inaugurarea sectiei a fost, practic, amanata pentru ca nu exista personal medical disponibil.

"S-au facut investitii fara sa se gandeasca nimeni cine lucreaza acolo. Repet, cel putin doi ani de zile nu vor avea personal. Nu vor avea nici peste doi ani. In acest moment nu este disponibil niciun medic chirurg cardiovascular pediatric in tara si in jumatate din Europa. De la Praga si pana la noi, nu gasesti medici de aceasta specialitate, pentru ca este criza de medici", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Cepoi: "Da, s-au investit bani degeaba"

Esecul acestui proiect ambitios, demarat in septembrie 2009, este atribuit initiatorilor sai, care potrivit autoritatilor, au gandit prost proiectul.

"Da, s-au investit bani degeaba. Un proiect, cand se face, trebuie gandit complet. In primul rand, proiectul nu raspunde unei nevoi corecte. Nevoia de chirurgie cardiaca pediatrica este mult mai mare decat cele zece paturi care sunt in clinica si care nu acopera aceasta nevoie. Ne-ar trebui cel putin 30 de paturi. Daca facem trei centre de chirugie cardiaca pediatrica cu cate zece paturi, costurile sunt mult mai mari. Sumele se imprastie, in loc sa le aduni la un loc. Cine a gandit acest proiect si cine l-a aprobat nu a stiut ce inseamna realizarea unui astfel de centru si nu l-a gandit pana la capat", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Ministrul sustine ca a discutat cu realizatorii proiectului si ca i-a intrebat daca s-au gandit la persoanlul medical care va trebui sa lucreze in sectie. Raspunsul primit a fost DA.

"I-am intrebat la ce s-au gandit si mi-au spus ca o sa le dea Ministerul Sanatatii. Pai Ministerul Sanatatii nu are in niciun buzunar niste doctori care stau acolo ascunsi si pe care sa ii scoti cand este nevoie. Sunt doi medici care pot veni din afara sa lucreze in sectie, numai ca ei nu indeplinesc conditiile, nu sunt chirurgi de chirurgie cardiaca. Oricum, nu se poate lucra cu doi medici", a explicat ministrul Cepoi.

Pe langa faptul ca nu sunt medici, pentru sectia de chirurgie cardiovasculara pediatrica de la "Marie Curie" nu exista nici asistente medicale, care au si ele nevoie de o pregatire speciala.

"Numai cu entuziasm, nu facem nimic. I-am intrebat cum au pornit la acest proiect. Mi s-a spus: era aici un spatiu gol si ne-am gandit ca ar fi bine sa-l folosim. Daca pornim asa, nu avem cum sa ajungem nicaieri cu sistemul acesta de sanatate. Sunt multe proiecte de acest gen. Fiecare vrea sa faca o sectie de inalta performanta. Si intreb: ai cu cine?. Mi se spune: o sa aducem, avem aparate", a precizat dr. Vasile Cepoi.

Prof. Burnei: "Proiectul trebuie derulat de oameni competenti!"

Si in opinia sefului sectiei de Chirurgie Ortopedica de la Spitalul Marie Curie din Capitala, prof.dr. Gheorghe Burnei, sectia de chirurgie cardiovasculara are dotarile necesare, dar nu dispune de medicii care sa le si foloseasca. O problema, spune profesorul, o reprezinta faptul ca de proiect s-au ocupat persoane care nu aveau competentele necesare.

"Trebuie pus la punct un proiect in care sa se implice toata lumea ce are expertiza necesara, cu responsabilitati foarte bine definite. Cei care cred ca se poate face orice in medicina prin orice mijloace nu ar trebui sa aiba in grija un proiect de o asemenea amploare. S-a si vazut, de fapt, pentru ca a esuat lamentabil. Sunt necesare o serie de intalniri la care sa participe consiliul medical de aici, managerul institutiei si o persoana responsabila din Ministerul Sanatatii pentru a reporni si regandi proiectul", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Gheorghe Burnei, seful sectiei de Chirurgie Ortopedica de la Spitalul Marie Curie din Capitala.

Acesta ne-a mai explicat ca gasise si medici si asistente medicale care sa ocupe sectia de chirurgie cardiovasculara, insa nu s-a mai concretizat nimic.

Dr. Gabriel Smarandache: "Intr-adevar proiectul a pornit mai ciudat, iar cand vom fi gata sectia se va deschide"

Pe de alta parte, managerul Spitalului de copii "Marie Curie", dr. Gabriel Smarandache, ne-a marturisit ca unitatea medicala a angajat inca din martie un chirurg cardiovascular pediatric, ca are medici cardiologi si ca problema o reprezinta medicii anestezisti pentru acest tip de chirurgie.

"Avem chirurg cardiovascular pediatric, care deocamdata este in concediu fara plata pana la inaugurarea sectiei. Este vorba despre Anca Mandache din Franta. Este adevarat ca personalul supraspecializat se gaseste greoi, insa va pot spune ca in utlima vreme suntem pe drumul cel bun. Pompistii (doua persoane, n. red.) au plecat saptamana aceasta in Italia, unde vor fi pregatiti timp de sase saptamani. Anestestezistii pentru acest tip de chirurgie sunt greu de gasit, insa avem pe cineva in vedere, dar nu va pot spune ce si cum, deocamdata. In privinta asistentelor medicale, acestea vor fi debutante si vor pleca sa se specializeze in strainatate. In plus, Ministerul Sanatatii ne-a dat voie sa angajam personal pe masura ce gasim oameni disponibili", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, dr. Gabriel Smarandache, adaugand ca "sunt clinici care vor sa ne scoleasca personalul, sunt specialisti care sunt dispusi sa vina la noi pentru o saptamana pentru a lucra cu echipa noastra, deci buna-vointa exista".

De asemenea, managerul spitalului recunoaste ca proiectul a inceput greoi, insa sustine ca in momentul in care personalul va fi gata, sectia va incepe si ea sa functioneze.

...

Autor: Mirabela Viasu si Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sectia-de-chirurgie-cardiovasculara-de-la-_Marie-Curie_-se-va-deschide-cand-personalul-va-fi-gata_17222/

lauff lautf laurf