Imprimare

O noua lege privind procrearea asistata medical, in Croatia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Parlamentul croat a adoptat o noua lege privind procrearea asistata medical (PMA). Documentul va inlocui unul dintre cele mai restrictive legi din Europa in materie, in pofida unei opozitii puternice a Bisericii Catolice si a partidelor conservatoare, informeaza agentia AFP, citata de Agerpres.

Noul text, care autorizeaza in special congelarea embrionilor si accesul femeilor celibatare la aceasta asistenta, a fost sustinut de 88 de deputati din coalitia de centru stanga. Un numar de 45 de alesi au votat impotriva legii si doi s-au abtinut.

"Infertilitatea este [...] o boala, fiind considerata astfel de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta lege permite vindecarea acestei afectiuni. Este o lege medicala ce nu impune nimic nimanui, dar care face ordine intr-un domeniu dupa ani de zile", a declarat Rajko Ostojic, ministrul croat al sanatatii.

Principala formatiune a opozitiei, Uniunea democratica croata (HDZ), a avertizat, la randul sau, impotriva "incalcarii dreptului la viata" si a sustinut pozitia episcopilor din influenta Biserica Catolica locala care au calificat textul de lege "profund imoral si inuman".

In opinia unui deputat al HDZ, legea este "una dintre cele mai mari tragedii croate". Acesta a comparat actual cu lagarul de concentrare din Jasenovac, cel mai rau loc al exterminarii aplicate de regimul pronazist croat, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Croatia, care urmeaza sa adere la UE in 2013, are deja o lege privind PMA care a autorizat congelarea de embrioni - legea data din 1978, anul nasterii primului bebelus din lume conceput in eprubeta. HDZ a adoptat in 2009 o alta lege ce interzice congelarea embrionilor si autorizeaza fecundarea a numai trei ovocite pentru incercarea de fecundare in vitro. Cuplurile care nu puteau avea copii au afirmat ca aceasta practica reduce considerabil posibilitatile de a avea unul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/O-noua-lege-privind-procrearea-asistata-medical_-in-Croatia_17221/

lauff lautf laurf