Imprimare

Vor fi deblocate 2.766 de posturi in sanatate, din a doua jumatate a lunii august

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa deblocheze 2.766 posturi din sistemul sanitar, in a doua jumatate a lunii august. Institutia a postat in acest sens, pe pagina de web, un proiect de Hotarare de Guvern. Mai exact, posturile care se elibereaza in aceasta perioada vor putea fi ocupate post pe post si nu dupa principiul un post ocupat la sapte vacantate, cum este prevazut in prezent.

Din cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate la nivel national, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistentilor medicali si 928 se adreseaza personalului auxiliar - infirmieri, ambulantieri, brancardieri etc.

“Este vorba de posturile care s-au vacantat dupa data de 01 ianuarie 2012, astfel incat ocuparea acestora nu determina un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate si cheltuielile de personal aferente sunt prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Masura va putea fi aplicata in a doua jumatate a lunii august, dupa ce proiectul de act normativ va fi aprobat de Guvernul Romaniei. Initiativa urmareste diminuarea deficitului de personal deja existent in sistemul sanitar.

In prezent, ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor care s-au vacantat dupa data de 14.04.2009.

21.216 posturi au ramas neocupate in 3 ani de zile

Pe parcursul a trei ani, un numar de 21.216 posturi au fost vacantate, numarul posturilor ocupate reducandu-se cu 7.725 posturi in anul 2009, cu 7.222 in 2010 si cu 6269 posturi in 2011.
In prima jumatate a anului 2012 s-au vacantat un numar de 2.766 posturi, adica au iesit din sistem 2.766 de persoane care faceau parte din categoria personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar.

In primavara acestui an, Ministerul Sanatatii a mai deblocat 500 de posturi. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt in curs de desfasurare. Desi este un pas inainte in diminuarea deficitului de cadre medicale, masura nu rezolva problemele din sistem. Managerii de spitale si reprezentantii medicilor au nevoie de mult mai multe posturi libere intrucat majoritatea unitatilor spitalicesti inregistreaza un deficit enorm atat de medici, cat si de asistenti medicali. Mai exact, potrivit datelor furnizate de catre Colegiul Medicilor din Romania, spitalele din 27 de judete functioneaza fara a avea acoperite toate specialitatile.

Reamintim ca exista cazuri in care lipsa personalului de specialitate poate determina nefunctionalitatea unui compartiment sau a mai multor compartimente functionale dependente in mod direct de existenta unei persoane de o anumita profesie. De exemplu,lipsa medicului in specialitatea ATI face imposibila desfasurarea actului operator in oricare din specialitatile chirurgicale, iar sectiile sau compartimentele cu paturi in profil chirurgical nu isi mai justifica activitatea. Cel mai recent caz de acest fel se inregistreaza la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, unde se opereaza doar urgentele majore din lipsa anestezistilor.

Totodata, lipsa medicului specialist in radiologie si imagistica medicala nu permite investigarea pacientului din punct de vedere radiologic cu consecinte asupra stabilirii unui diagnostic corect si complet.

Noua Lege a Sanatatii: Medicii din alte tari decat cele din UE vor putea profesa in sistemul sanitar

O alta masura prin care reprezentantii Ministerului doresc sa acopere deficitul de posturi din sanatate este de a permite medicilor din alte tari decat cele din Uniunea Europeana (UE) sa vina si sa lucreze la noi. Acestia vor trebui sa aiba statut de rezident permanent in Romania sau statut de rezident pe termen lung acordat de catre unul dintre statele UE, este o propunere din proiectul noii Legi a Sanatatii.

“Am avut solicitari ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa in sistemul sanitar romanesc, dar legislatia actuala nu ne permite angajarea acestora. Suntem constienti ca nu putem stopa libera circulatie a personalului medical, fenomen care se inregistreaza la nivel global si degeaba deblocam posturi in sistem daca nu are cine sa le ocupe. Din aceasta cauza incercam flexibilizarea legislatiei si cautam solutii pentru diminuarea deficitului de personal. Consideram ca aceasta masura, impreuna cu cea in care lasam spitalelor posibilitatea de autoguvernare si retribuire a cadrelor medicale in functie de competenta pot duce la diminuarea acestui fenomen”, sustine ministrul Cepoi.

Important de mentionat este ca nu oricine va putea sa ocupe un post intr-o unitate sanitara romaneasca. Criteriile clare de acceptare a profesionistilor vor fi stabilite in colaborare cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, prin legislatia secundara la noua lege sanitara.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vor-fi-deblocate-2.766-de-posturi-in-sanatate_-din-a-doua-jumatate-a-lunii-august_17228/

lauff lautf laurf