Imprimare

Acces gratuit la publicatiile stiintifice britanice, in curand

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Publicatiile stiintifice si academice din Marea Britanie, finantate din fonduri publice, vor putea fi consultate gratuit de universitati, companii si persoane private, in orice scop, de oriunde din lume. Asta in urma unei initiative legislative, care va fi anuntata in curand de catre Guvernul britanic, anunta Mediafax.

Initiativa va reprezenta cea mai radicala reforma din domeniul publicatiilor academice de la aparitia internetului. Intr-un interviu acordat ziarului The Guardian, inainte de anuntul public pe care il va face luni ministrul pentru universitati si stiinta, David Willetts, acesta a spus ca se asteapta ca transformarea sectorului editorial academic sa se realizeze in urmatorii doi ani.

Noul proiect legislativ vine in sprijinul oamenilor de stiinta care militeaza pentru accesul liber la informatiile academice si care au protestat de multe ori in trecut, acuzandu-i pe patronii trusturilor de presa ca realizeaza venituri uriase, prin blocarea articolelor stiintifice intr-un cadru online contra cost.

"Daca contribuabilul britanic a platit pentru ca acele cercetari stiintifice sa aiba loc, atunci articolele ce prezinta acele cercetari nu ar trebui puse in spatele unui sistem cu plata, ci ar trebui ca orice cetatean britanic sa poata sa le citeasca", a explicat David Willetts.

Desi multi oameni de stiinta vor primi cu bucurie anuntul ministrului britanic, alti cercetatori si-au exprimat rezervele fata de aceasta initiativa. Motivul il reprezinta costul acestei tranzitii, de 50 de milioane de lire sterline pe an, care va trebui sa fie acoperit din actualul buget pentru stiinta, fapt ce va duce la mai putine cercetari stiintifice si la aparitia unui numar mai mic de publicatii stiintifice valoroase.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Acces-gratuit-la-publicatiile-stiintifice-britanice_-in-curand_17227/

lauff lautf laurf