Imprimare

Ministerul vrea modificarea calendarului national de vaccinari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Ministerului Sanatatii vor sa modifice calendarul de vaccinari, aprobat in luna iulie a anului trecut. In acest sens, un proiect de ordin a fost postat pe site-ul Ministerului, la rubrica Transparenta decizionala.

Practic, documentul aduce cateva mari modificari. Prima este ca vaccinarea antituberculoza va trebui realizata in maternitate intre zilele 2 si 7 de viata ale nou-nascutului si nu intre zilele 4 si 7, cum era pana acum.

A doua modificare consta in faptul ca vaccinarea antidifterie, antitetanos si anti-tuse convulsiva trebuie realizata la varsta de sase ani a micutului si nu la 4 ani, cum era prevazut in calendarul de vaccinari din 20011. Tot la sase ani va trebui administrat si vaccinul antipoliomielita, vaccin care pana acum trebuia facut la varsta de 9 ani a copilului.

De asemenea, daca pana acum anumite vaccinuri puteau fi realizate in cadrul campaniilor scolare, in noul proiect de ordin este specificat faptul ca toate imunizarile copilului, cu exceptia celor realizate in materinitate, se vor face de catre medicul de familie.

Va punem la dispozitie atat Calendarul national de vaccinare prevazut in noul ordin al Ministerului Sanatatii, cat si documentul aprobat anul trecut:
- Calendarul national de vaccinare 2012
- Calendarul vaccinarilor din Romania 2011

Calendarul de vaccinare a fost modificat, incepand cu anul 2010, prin includerea unor tipuri de vaccinuri noi, care se administreaza la grupe de varsta modificate fata de anii anteriori.

Reamintim ca anul trecut, Ministerul a publicat un alt ordin in care se mentiona ca fiecare copil va trebui sa aiba un Carnet de vaccinari in care vor fi programate toate vaccinarile recomandate conform varstei. Documentul, eliberat parintelui sau apartinatorului legal al copilului, la iesirea din maternitate, trebuia cerut de medicul de familie la fiecare consulatatie.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-vrea-modificarea-calendarului-national-de-vaccinari_17232/

lauff lautf laurf