Imprimare

Concurenta mare la admiterea la medicina in primele doua zile de inscrieri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatile de medicina si farmacie din marile centre universitare au dat startul inscrierilor la admiterea din sesiunea iulie 2012. Totodata, examenul propus de institutiile de invatamant superior medical are loc pe data de 25.07.2012, cu cateva exceptii.

In centrul universitar Bucuresti, candidatii au la dispozitie 800 de locuri finantate de la bugetul de stat, dintre care 430 au fost alocate Facultatii de Medicina, 140 - Facultatii de Medicina Dentara, 145 - Facultatii de Farmacie, in timp ce 125 de locuri i-au revenit Facultatii de Moase si Asistenta Medicala. Concurenta din anul 2011 a fost acerba, avand in vedere ca doar la specializarea medicina generala s-au inscris 1.700 de absolventi de liceu pe cele 385 de locuri disponibile.

"Imi doresc ca media la admitere la U.M.F. “Carol Davila” sa fie mai mare de la un an la altul, iar cei care nu reusesc sa intre pe locurile bugetate si vin pe locuri cu plata, sa intre nu cu 50 de puncte, adica cu o medie de 5, ci cu medii mai mari pentru ca, in opinia mea, la sfarsit de facultate, nu poti sa ai un absolvent de media 5. Daca il ai de media 5, inseamna ca el va fi un medic de media 5 si ma intreb care pacient, care om bolnav, se va duce cu detasare sa fie examinat, diagnosticat si tratat, de un medic care a terminat facultatea cu media 5", a declarat acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti.

Medicul e de parere ca absolut toate locurile disponibile vor fi ocupate din prima sesiune, motiv pentru care e convins ca nu va fi necesara o a doua sesiune de admitere, in toamna.

"Daca vom avea doritori pentru locurile cu taxa, avem o multime de cereri din strainatate si, cu siguranta, multi dintre candidatii la medicina, care nu vor intra pe locurile bugetate, vor prefera sa studieze la Carol Davila, astfel incat este putin probabil sa avem a doua sesiune in toamna", a continuat rectorul UMF Bucuresti.

Potrivit acestuia, subiectele vor fi facute de comisii specializate, astfel incat "sa avem toate locurile ocupate la buget si sa avem si pretendenti pentru taxa care sa fi avut medii bune la examenul de admitere".

La Iasi, cel mai mare interes a fost pentru Balneofiziokinetoterapie

Pe de alta parte, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi sustine ca in universitatea pe care o conduce nu a existat niciodata o sesiune de admitere in toamna, locurile bugetate fiind ocupate in urma examenului sustinut de candidati inca din luna iulie. Prof. dr. Vasile Astarastoae ne-a declarat ca, desi este a doua zi de inscrieri, fluxul de candidati inscrisi este cu 60 mai mare fata de anul 2011.

"Pot sa spun ca numarul celor care se vor inscrie pe locurile disponibile va fi peste cel din anul precedent. Pana acum, concurenta cea mai mare s-a inregistrat la balneofiziokinetoterapie, asistente medicale generaliste si apoi medicina, farmacie si medicina dentara", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Astarastoae.

Se pare ca gradul de dificultate al subiectelor va fi mediu, per total, cu toate ca sunt si cateva subiecte dificile care sa departajeze concurentii. In orice caz, spune medicul, absolventii de liceu care se inscriu la medicina au note bune la examenul de Bacalaureat. Spre exemplu, anul trecut, 80% dintre candidati au avut peste 8.50, in timp ce 27 dintre ei au venit cu nota 10 la Bacalaureat.

"Taxele din acest an vor fi aceleasi de anul trecut. Nu vrem ca in perioada de criza sa marim cuantumul lor si nu am facut-o de patru ani de zile. Astfel, au acces la studii in cadrul facultatilor noastre toti cei care au avut note bune la admitere dar nu au reusit sa prinda un loc bugetat", a tinut sa precizeze rectorul UMF Iasi.

Aproape 1000 de candidati inscrisi la UMF Timisoara

Concurenta mare este si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj, unde doar in prima zi s-au inscris 245 de candidati, cei mai multi optand pentru sustinerea examenului la Medicina. Pe locul doi in topul intereselor s-ar afla Tehnica Dentara, cu 23 de candidati inscrisi, urmata fiind de specializarea Farmacie, la care s-au inscris 22 de candidati.

Universitatea clujeana este cea de-a treia institutie de profil inclusa in categoria Cercetare avansata - Educatie, in cadrul unui top realizat de Asociatia Universitatilor Europene in anul 2011. Anul trecut, conducerea universitatii a luat decizia de a diminua locurile cu taxa, astfel ca la anumite specializari nu exista decat locuri bugetate.

Desi este abia cea de-a doua zi de inscrieri, in Timisoara si-au depus dosarele aproape 1000 de candidati. Peste 700 de candidati s-au inscris la Facultatea de Medicina, 127 au optat pentru Medicina Dentara si 99 pentru specializarile din cadrul Facultatii de Farmacie. Potrivit unor statistici oficiale ale universitatii, in prima zi de inscrieri au fost primite 398 de dosare, in timp ce astazi la secretariatele universitatii au fost depuse 568 de dosare.

Actele necesare la dosar pentru viitorii medicinisti

Pentru inscriere, candidatii trebuie sa-si intocmeasca un dosar, ce trebuie sa contina o cerere de inscriere completata de secretari si semnata de candidat, diploma de bacalaureat, copie dupa cartea de identitate, copie legalizata a certificatului de nastere, copie legalizata dupa certificatul de casatorie, daca este cazul, adeverinta medicala in original sau copie legalizata, care sa ateste ca persoana este apta pentru invatamant, 4 fotografii color tip buletin si chitanta doveditoare a platii taxei de inscriere.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Concurenta-mare-la-admiterea-la-medicina-in-primele-doua-zile-de-inscrieri_17230/

lauff lautf laurf