Imprimare

Pacientii unui dentist american, expusi la HIV si hepatita. Autoritatile fac apel la testare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cea mai frecventa cale de transmite a virusului imunodeficientei umane (HIV) si a virursurilor hepatitice este cea heterosexuala. De exemplu, in tara noastra aceasta reprezinta aproximativ 75% din cazurile de imbolnavire cu HIV. Totodata, nu trebuie uitat ca aceste afectiuni se transmit, in numeroase cazuri, si prin serviciile oferite in saloanele de cosmetica, prin transfuziile sangvine si chiar prin instrumentarul medical utilizat in salile de operatie sau in cabinetele stomatologice. In plus, foarte multi pacienti diagnosticati cu hepatita sustin ca au luat boala de la dentist, insa sunt putine cazurile in care acuzatiile lor se adeveresc.

Din nefericire, reclamatiile facute la adresa unui medic de chirurgie orala si maxilo-facila american s-au dovedit adevarate. Medicul in cauza este dr. Stephen Stein (poza 2 contine un scurt CV, n. red.), practician in localitatile Highlands Ranch si Denver din statul Colorado. Acesta a fost verificat de catre Departamentul de Sanatate Publica Colorado, in urma unei plangeri privind folosirea de practici medicale primejdioase. Rezultatele anchetei au aratat ca seringile si acele folosite in administrarea tratamentului unor pacienti nu au fost aruncate, ci pastrate si refolosite in cazul altor pacienti, se arata intr-un comunicat de presa.

Prin urmare, reprezentantii Departamentului au lansat recent un anunt catre toti pacientii sai, tratati in periaoda septembrie 1999 - iunie 2011, prin care ii indeamna sa-si faca testarea pentru HIV si pentru virursurile hepatitice B ci C.

S-au trimis aproximativ 8.000 scrisori de informare posibililor pacienti, ale caror date le-au putut obtine. Cum exista posibilitatea ca datele sa fie incomplete, atat pacientii care sunt siguri ca au fost tratati cu medicatie intravenoasa de catre dr. Stein, cat si cei care nu-si amintesc sa fi primit un astfel de tratament sunt rugati sa se testeze.

Investigatiile continua, iar Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-faciala Stein a fost inchisa. In plus, medicul Stein a incetat sa mai practice medicina dentara pe 24 iunie 2011.

Deocamdata, nu s-a raportat niciun test pozitiv

Persoanele infectate cu virusul HIV sau cu virusurile hepatitice B si C pot sa nu prezinte simptomele afectiunile timp d emai multi ani, deci este posibil ca personel in cauza sa fie infectate si sa nu o stie. Cu alte cuvinte, desi persoanele expuse pot parea perfect sanatoase, ele trebuie sa mearga sa-si faca testele respective. Ulterior, pacientii ale caror rezultate se arata pozitive trebuie sa anunte acest lucru departamentului de sanatate publica, mentionand ca testarea a avut loc ca urmare a tratamentului primit in Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-faciala Stein. Asta deoarece statul Colorado prevede ca HIV, hepatita B si hepatita C trebuie raportate autoritatilor de sanatate publica.

Cu toate acestea, chiar daca vor exista teste pozitive in cazul anumitor pacienti, acest lucru nu inseamna ca pacientii respectivi au fost infectati in urma tratamentului primit de dr. Stein.

"Deocamdata nu am primit niciun rezultat privind infectarea vreunui pacient si este posibil sa nici nu primim nimic in urmatoarele saptamani. Exista si posibilitatea sa nu fie raportat niciun rezultat pozitiv", sustine Mark Salley, purtatorul de cuvant al Departamentului de Sanatate Publica din Colorado, citat de abcNews, adaugand ca persoanele aflate la risc au la dispozitie un numar de telefon pentru a cere informatii suplimentare legate de acest caz.

Pe de alta parte, cativa pacienti sustin ca numarul de telefon respectiv suna mereu ocupat. De exemplu, Peggy Salyers desi a apelat numarul de telefon de mai multe ori nu a primit niciun raspuns. Peggy si-a dus sora la dr. Stein in mai 2000, pentru extragerea unei masele de minte. Chirurgul i-a fost recomandat de un medic dentist pediatru, care in prezent s-a pensionat.

"Nu am stiut nimic despre acest medic pana atunci. Am fost de-a dreptul impresionata de serviciile pe care le ofera", explica Peggy Salyers, adaugand ca dupa interventie, dr. Stein a sunat acasa la ea pentru a afla cum se simte pacienta cerand sa vorbeasca direct cu ea.

Cazul dr. Stein, ultimul dintr-un lung lant de astfel de evenimente

Desi oficialii CDC au o pozitie ferma cu privire la faptul ca practicile de siguranta in utilizarea injectiilor reprezinta responsabilitatea fiecarui furnizor de servicii medicale, au mai existat cateva cazuri de refolosire a seringilor.

"Cazul dr. Stein este ultimul dintr-o insiruire de astfel de evenimente, care intr-adevar ne fac sa ne ingrijoram", sustine dr. Joseph Perz, epidemiolog la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Atlanta.

Specialistul considera ca exista posibilitatea ca riscul de infectie la care au fost supusi pacientii medicului Stein sa fie foarte mic, iar drept urmare un rezultat negativ sa nu fie urmarit ulterior: "Din punctul meu de vedere, in cazul majoritatii pacientilor afectati, o eventuala expunere ar fi trebuit sa aiba loc cu foarte mutl timp in urma, deci probleme privind factorul de incubatie nu ar trebuie sa existe".

Cazul chirurgului a ajuns si in atentia politiei din Denver. "In momentul de fata cazul Stein este in curs de desfasurare pentru frauda. Am primit informatia pe 3 aprilie anul acesta", a declarat Raquel Lopez, purtatorul de cuvant al politiei din Denver.

Dr. Stephen Stein si-a vandut cabinetul medical in septembrie 2011 chirurgului Jeremey Miner, cu care nu a lucrat anterior.

Transmiterea bolilor cronice in cabinetul stomatologic, putin probabila in Romania

In tara noastra, transmiterea bolilor cronice la nivelul cabinetului de medicina dentara este putin probabila, spun medicii dentisti. Asta pentru ca sistemul de sterilizare existent in cabinet este foarte bine pus la punct si este controlat de catre autoritatile publice, iar dentistii trebuie sa respecte cu strictete regulile.

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacientii-unui-dentist-american_-expusi-la-HIV-si-hepatita.-Autoritatile-fac-apel-la-testare_17239/

lauff lautf laurf