Imprimare

Acord Cadru pentru cumpararea a 6 elicoptere, in medicina de urgenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii deruleaza un Acord Cadru, pe o perioada de patru ani, pentru achizitionarea a sase elicoptere, infromeaza Agerpres.

"Primul a sosit la sfarsitul anului trecut, a fost repartizat la Arad si deserveste judetele Arad, Hunedoara, Caras-Severin si Timis si o parte din judetele Bihor si Salaj. inainte de sosirea acestui elicopter aveam deja doua elicoptere operate cu Ministerul Administratiei si Internelor, unul la Targu Mures si unul la Bucuresti, mai era un elicopter la Iasi, dar era elicopter de politie si care era folosit si pentru misiuni medicale pana la sosirea elicopterului SMURD acolo", a declarat dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Anul acesta au fost contractate doua elicoptere, primul urmand sa soseasca saptamana viitoare in Bucuresti, iar al doilea in luna septembrie. Primul elicopter va fi trimis la Iasi, va inlocui elicopterul de politie si va fi operat tot cu Ministerul Administratiei si Internelor, iar al doilea, care va sosi in luna septembrie, va fi amplasat fie la Craiova, fie la Constanta.

"Planul nostru este ca pana in 2014 sa avem cate un elicopter in fiecare euroregiune si au ramas trei elicoptere de achizitionat ca sa acoperim cele opt regiuni. Sunt deja contractate prin acordul cadru, ramane sa facem contractele subsecvente, in cursul anului viitor sper. La asta se va adauga, incepand cu trimestrul patru al acestui an, avionul sanitar, care a fost achizitionat din 2% prin Fundatia pentru SMURD, e total din fonduri de la populatie. Avionul este deja platit, avansul lui, este la revizie totala si ne asteptam sa soseasca in Romania prin luna august", a explicat dr. Raed Arafat.

Ulterior, se va face o analiza pentru perioada 2014-2020, pentru a vedea unde mai trebuie sa se mai amplaseze elicoptere pentru a avea o acoperire mai buna pe intreaga tara si pentru a se asigura si partea de salvare montana.

Totodata, incepand din acest an va incepe derularea unui acord finantat de guvernul elvetian, intre SMURD, Ministerul de Interne - Inspectoratul General de Aviatie si Ministerul Sanatatii.

"Acordul este pentru SMURD, pentru partea aviatica, va fi semnat cu REGA, Servicul de aviatie de salvare al Elvetiei, este unul dintre cele mai renumite servicii de salvare aeriana, din lume chiar. Cu ei vom avea un proiect care va dura intre doi si trei ani, in prima faza, si care va include cresterea nivelului de securitate, de zbor, pregatirea personalului si cresterea capacitatii de lucru in conditii de vreme grele, mai ales pentru piloti. Aviatia se foloseste pentru tot ce este critic, elicopterele pentru interventiile primare la locul accidentului sau secundare, transferul intre doua spitale. Avionul va fi folosit mai ales pentru transfer intre doua spitale la distante mari. in situatiile meteo care de multe ori nu permit elicopterului sa zboare, avionul poate sa execute misiunea in siguranta pe aeroporturi", a conchis subsecretarul de stat in MS.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Acord-Cadru-pentru-cumpararea-a-6-elicoptere_-in-medicina-de-urgenta_17248/

lauff lautf laurf