Imprimare

A murit Antonin Holy, parintele primelor medicamente anti-HIV

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorul ceh Antonin Holy (foto), care a jucat un rol central in crearea primelor medicamente impotriva HIV si SIDA, a murit la varsta de 75 de ani, au anuntat reprezentantii Academiei de Stiinte din Cehia, citati de Mediafax.

Antonin Holy a murit marti, ziua in care Statele Unite ale Americii au aprobat pentru prima data in istorie comercializarea Truvada, medicament care previne infectarea cu HIV la persoanele cu risc mare si la conceperea caruia cercetatorul a avut o contributie importanta. Cercetatorul a murit dupa o lupta indelungata cu o boala, neprecizata, care il macina de multi ani.

Truvada include Viread, un medicament folosit pentru a trata infectia cu HIV, pe care Antonin Holy l-a creat impreuna cu medicul specializat in virusologie Erik De Clercq.

Antonin Holy, care a castigat numeroase distinctii prestigioase, inclusiv premiul Descartes pentru stiinta decernat de Uniunea Europeana in 2001, a contribuit si la crearea medicamentului Vestide, folosit pentru a trata retinita la pacientii bolnavi de SIDA, dar si Hepsera, un medicament folosit pentru a trata hepatita B.

In timpul regimului comunist din fosta Cehoslovacie, autoritatile i-au interzis lui Holy sa predea studentilor cehi, obligandu-l sa lucreze singur sau cu ajutorul unui singur tehnician.

Dupa prabusirea regimului, in 1989, cercetatorul si-a format o noua echipa si a inceput sa predea din nou la universitatile din Cehia. In 2008, Holy a devenit profesor onorific la Facultatea de Chimie a Universitatii din Manchester (Marea Britanie).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/A-murit-Antonin-Holy_-parintele-primelor-medicamente-anti-HIV_17247/

lauff lautf laurf