Imprimare

Asistentii cu grad principal si studii superioare nu vor mai reda examenul profesional

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asistentii medicali cu grad principal care au absolvit, ulterior, studii superioare nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou examenul de promovare profesionala, anunta reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Iasi.

Decizia apare in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 35/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 434 din 30 iunie 2012, care modifica o serie de acte normative in domeniul sanitar, inclusiv Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

„Asistentii medicali incadrati in unitatile sanitare publice in baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurta durata de specialitate care au dobandit gradul de principal si ulterior au absolvit studii superioare in profilul acestora se incadreaza in functia corespunzatoare studiilor superioare absolvite, cu mentinerea gradului de principal si a gradatiei avute la data promovarii”, este mentionat in noul articol 1961 al Legii.

Schimbarea articolului - un prim pas spre normalitate

Modificarea legislativa reprezinta un prim gest de revenire la normalitate in ceea ce ii priveste pe membrii organizatiei.

„Era absolut normal si firesc sa se intample asa. Materia nu este alta, examenul de grad principal nu are nici un fel de alta tematica si bibliografie, gradul de dificultate este acelasi, iar competentele asistentului medical cu studii superioare sunt, in prezent, identice cu ale celui cu scoala postliceala. Este logic si firesc, este legitim sa se pastreze gradul principal, iar salarizarea sa revina la cea care a fost. Era si o situatie discriminatoarie: colegii care, pana in 2010, au absolvit studiile superioare si aveau gradul principal, isi pastrau aceste drepturi, iar cei de dupa trebuiau sa dea din nou examenul de grad principal, ceea ce era o aberatie“, a considera Liliana Pintilie, presedintele Filialei Iasi a OAMGMAMR.

Potrivit Criteriului privind angajarea si promovarea in functii, grade si trepte profesionale pentru personalul contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1470 din 2011, „asistentii medicali care au sustinut si promovat gradul principal in profilul diplomei de licenta/diplomei de absolvire a invatamantului superior de scurta durata, obtinuta ulterior, pot fi promovati la gradul principal dupa indeplinirea conditiei de vechime de 3 ani in functia de asistent medical cu (S) sau cu (SSD)“. Aceasta prevedere a starnit nemultumirea membrilor OAMGMAMR, care au considerat-o un abuz.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Asistentii-cu-grad-principal-si-studii-superioare-nu-vor-mai-reda-examenul-profesional_17254/

lauff lautf laurf