Imprimare

MS rezolva temporar criza de medici de la SJU Vaslui. Se cauta solutii pe termen lung

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii, in colaborare cu directiile de sanatate publica si medicii din Moldova, au gasit solutii pentru acoperirea necesarului de garzi la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, pana la sfarsitul lunii iulie si o parte din luna august. Ulterior, urmeaza ca Ministerul si autoritatile locale sa caute si sa rezolve situatia pe termen lung.

“Am rugamintea catre dumneavoastra in calitate de coordonatori ai sistemului local de Sanatate si catre toti sefii de sectii din unitatile sanitare din Iasi, Suceava, Barlad, Botosani, Piatra Neamt sa-i sprijine pe colegii din Vaslui. Trebuie sa gasim specialisti pentru asigurarea serviciului de garda pe sectia de ATI la Spitalul Judetean Vaslui, in orice varianta, fie prin asigurarea garzilor, fie prin transferarea medicilor pentru 3-4 zile in acest spital, sau prin intermediul medicilor rezidenti din anii superiori, dar cu supervizarea seniorilor”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, intr-o videoconferinta urgenta cu reprezentantii directiilor de sanatate publica si cei ai spitalelor din Moldova.

Transportul pentru medicii care vor accepta sa efectueze garzi in spitalul vasluian va fi asigurat de catre serviciul de ambulanta, prin Centrul Operativ al Ministerului.

Totodata, in cadrul videoconferintei, Ministrul Cepoi a cerut si identificarea de urgenta, la nivel national, si a altor sectii din unitatile sanitare care au disfunctionalitati majore in asigurarea serviciilor de ATI, astfel incat sa poata fi luate masuri din timp si sa nu se mai ajunga in situatii similare celei de la Vaslui.

Singurul anestezist de la SJU Vaslui a demisionat dupa 2 acuzatii de malpraxis

Criza de personal s-a acutizat la unitatea medicala vasluiana dupa ce singurul medic anestezist, care era si seful sectiei ATI, a fost acuzat de doua ori de malpraxis in decurs de o saptamana, intrucat doi pacienti au decedat in urma administrarii anesteziei.

In urma acuzatiei de malpraxis, medicul Aurel Zabolotnai si-a inaintat demisia, iar conducerea unitatii sanitare a suspendat interventiile chirurgicale. Mai exact, din lipsa de medic anestezist, momentan, la SJU Vaslui sunt operate strict urgentele majore, restul pacientilor fiind trimisi catre alte spitale din judetul Iasi.

"Sectia Anestezie Terapie Intensiva functioneaza practic, la cota de avarie, cu doar doi medici. Dupa demisia domnului doctor, un medic anestezist a fost nevoit sa stea in spital timp de 72 de ore si ca sa poata pleca acasa sa se odihneasca am chemat din concediu celalalt medic. Am decis suspendarea temporara a interventiilor chirurgicale, urmand sa fie operate doar urgentele de grad zero. Este o situatie exploziva, suntem intr-un stres permanent, medici si pacienti, deopotriva. Am vorbit la Iasi sa vedem ce solutii putem gasi pentru a aduce medici rezidenti. Posturi au fost scoase la concurs de mai mult timp, dar nu s-a prezentat nimeni. Zona nu este una atractiva, vorbim de un judet foarte sarac si de lipsa dotarilor din spital. Medicii prefera sa profeseze in orase mari sau in strainatate", declara in urma cu cateva zile pentru Agerpres dr. Leila Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

Situatia ingrijoratoare a determinat si interventia prefectului Radu Renga, care a analizat impreuna cu conducerea spitalului toate posibilitatile privind completarea schemei de personal pentru sectia Anestezie Terapie Intensiva. Raportul a fost inaintat Ministerului Sanatatii.

Reamintim si ca, incepand cu a doua jumatate a lunii august, vor fi deblocate 2.766 de posturi din sistemul sanitar, din care 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistentilor medicali si 928 se adreseaza personalului auxiliar.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-rezolva-temporar-criza-de-medici-de-la-SJU-Vaslui.-Se-cauta-solutii-pe-termen-lung_17252/

lauff lautf laurf