Imprimare

Medicii rezidenti sunt platiti si pentru activitatea medicala, in proiectul legii sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Proiectul legii sanatatii aduce o serie de modificari legislative cu privire la personalul medical. Se stie deja ca atat medicii cat si asistentii medicali prefera sa paraseasca sistemul sanitar romanesc, atrasi fiind de lefurile substantiale din strainatate. Incadrarea lor ca si bugetari, dar si asimilarea ca si functionari publici i-a facut, nu de putine ori, sa isi exprime public nemultumirile, amenindand cu demisia in masa de cateva ori in ultimii ani.

Colegiul Medicilor din Romania sustine ca noul proiect de lege al sanatatii ar reglementa cateva aspecte ce tin de profesia medicala. Desi nu este in totalitate de acord cu capitolul privind personalul sanitar, profesorul Astarastoae ne-a explicat ca masurile existente in proiect ar putea determina o parte din medici sa ramana in Romania odata ce finalizeaza studiile sau rezidentiatul.

"Trebuie sa luam in calcul si atitudinea negativa pe care oamenii o au fata de medici, comportament care nu este regelementat prin lege", a declarat pentru PaginaMedicala.ro presedintele CMR. In urma cu cateva luni, la adunarea generala a CMR, au fost facute publice o serie de doleante ale medicilor, de care se pare ca noul proiect de lege tine, intr-o oarecare masura, cont.

"Principial suntem de acord cu capitolul referitor la personalul medical din proiectul legii sanatatii. Un aspect extrem de important este acela ca medicii nu mai sunt bugetari si nici nu mai sunt considerati functionari publici ca pana acum. Este importanta autonomia medicilor si sper ca organele statului sa nu mai fie preocupate de activitatea medicilor si sa isi vada de treaba lor", a continuat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Registrul National al personalului din sistemul sanitar, extrem de util

Unul dintre primele articole din titlul X al proiectului de lege a sanatatii arata ca "Ministerul Sanatatii infiinteaza Registrul National al personalului de specialitate din sistemul de sanatate, atat pentru personalul de specialitate medical cat si pentru cel nemedical".

Seful medicilor sustine ca un astfel de registru va fi extrem de util, mai ales in contextul in care spitalele ar avea autonomie manageriala. In plus, un asemenea registru ar cuprinde toate persoanele care lucreaza si au mai ramas in sistemul de sanatate romanesc, oferind statistici relevante cu privire la cifrele reale ale exodului medicilor si asistentilor medicali.

O noutate in noul proiect de act normativ o constituie faptul ca medicii rezidenti vor fi platiti pentru activitatea medicala pe care o desfasoara in unitatile sanitare. In momentul de fata, medicii rezidenti au salarii foarte mici din prisma faptului ca activitatea depusa de ei este considerata a fi una de formare.

"Este important ca activitatea medicala a a rezidentior va fi retribuita. Un alt aspect cheie este reprezentat de faptul ca medicii ies din grila unica de salarizare, avand posibilitatea de a-si negocia salariul in functie de performante. Iar aparitia acestor criterii de performanta este extrem de utila", a marturisit presedintele CMR.

Colaborare Romania  - Belgia in zona politicilor de cadre medicale

In prezent, la nivelul ministerelor sanatatii din Romania si Belgia se incearca o colaborare in zona politicilor de cadre. Conform ministrului Vasile Cepoi, cativa consilieri belgieni vor vizita in curand Romania pentru a oferi autoritatilor romanesti sfaturi vis-a-vis de modelul belgian prin care personalul medical este remunerat in functie de performanta.

"O sa trimitem si noi oameni acolo, care sa vada exact la fata locului cum se intampla", a precizat dr. Vasile Cepoi, adaugand ca o problema care nu a fost inca solutionata tine de obligativitatea unui medic de a lucra si la stat si la privat. Si la nivel international, sustine Cepoi, deficitul de cadre medicale este unul acut.

"Posibilitatea acoperirii cu personal medical este extrem de redusa, se cauta solutii plecand de la faptul ca multa lume nu mai vrea sa practice aceasta profesie, fiind o meserie grea si insuficient remunerata la noi. Decizia de a ramane la stat sau la privat ne expune la un risc: acela de a ramane descoperiti in sistemul public, urmare a faptului ca medicii aleg sistemul privat unde ar putea sa aiba venituri mult mai mari decat ar putea sustine publicul. Ceea ce am propus noi a fost ca atunci cand un spital ofera posibilitatea ca medicul sa desfasoare in cadrul spitalului acea activitate pe care acum o desfasoara intr-o unitate privata, atunci sa i se ingradeasca dreptul de a desfasura activitatea respectiva in sistemul privat. Asta ar putea rezolva problema. Pai de ce? Pentru ca, pe de-o parte, medicul ar putea sa-si rotunjeasca veniturile care clar sunt insuficiente prin modul de salarizare de la public. Pe de alta parte, ar castiga si spitalul si medicul si pacientul", a declarat ministrul Sanatatii.

Vasile Barbu: "Medicii trebuie sa aiba inamovibilitate"

Pe de alta parte, reprezentantii pacientilor sunt de parere ca desi plata per performanta este un lucru pozitiv, ea nu poate fi implementata prea curand. In opinia presedintelui Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), sunt o serie de alte lucruri ce tin de statutul profesional a specialistilor din sanatate care trebuie solutionate.

"Aceasta diferentiere mi se pare una normala, insa ea nu trebuie sa fie utilizata pe o infrastructura precara, asa cum este acum, pentru ca vor fi abuzuri atata timp cat nu exista o piata reala, deschisa, a muncii in sistemul de sanatate. Acest lucru nu va putea fi aplicat pentru ca va produce dezechilibre si ne vom trezi ca anumiti specialisti buni care nu sunt mana in mana cu sefu pentru acte de coruptie, vor pleca. Prin urmare, vor pleca specialisti foarte buni care sunt corecti", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Vasile Barbu, presedintele ANPP.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-rezidenti-sunt-platiti-si-pentru-activitatea-medicala_-in-proiectul-legii-sanatatii_17255/

lauff lautf laurf