Imprimare

Accesul la planificare familiala ar putea salva viata a 570.000 de nou-nascuti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un milion de femei mor anual in perioada sarcinii, la nivel global. Riscul nasterilor premature este mult mai mare la mamele cu varste mici, nasterile premature fiind si cauza principala a mortalitatii infantile, arata raportul “Dreptul fiecarei femei – Cum planificarea familiala poate salva vieti”, publicat de catre Salvati Copiii International.

Statisticile arata ca in 2010, dintr-un numar total de 212.199 de nou-nascuti in Romania, 21.775 de copii au fost nascuti de mame cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, iar alti 732 - de mame cu varsta mai mica de 15 ani. Aproximativ 10% dintre copiii nascuti in aceasta perioada aveau mame cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani. De asemenea, in 2009 s-au inregistrat si 11.982 de intreruperi de sarcina si, implicit, o rata de 18.5 intreruperi la mia de femei.

“Din nefericire, procentual, 70-80% dintre aceste fetite nu spun nimic parintilor. Aceste fete ascund acest lucru si ajung mult prea tarziu la medic, cu o sarcina in trimestrul doi, trei sau chiar la nastere”, sustine prof.dr.univ. Mircea Onofriescu, directorul general al Maternitatii Cuza Voda din Iasi.

Si tocmai "aceste fetite", cum le spune medicul specialist prezinta riscuri mari de deces in timpul sarcinii. Raportul arata ca sarcina sau nastere reprezinta cauza de deces a 50.000 de adolescente, in fiecare an. In plus, riscul de deces in cazul bebelusilor nascuti de mame cu varste sub 18 ani este cu 60% mai mare decat in cazul celor nascuti de fete mai mari de 19 ani.

Trebuie crescut accesul femeilor la planificare familiala

In lume exista 222 de milioane de femei care nu au acces la servicii de planificare familiala. Specialistii sustin ca daca aceasta nevoie ar fi satisfacuta s-ar putea salva viata a 570.000 de nou-nascuti, precum si viata a 79.000 de femei. 800 de femei mor in fiecare zi in timpul nasterii, iar aproximativ 1.8 miliarde de tineri isi incep viata sexuala fara prea multe informatii sau fara sa se protejeze.

Accesul limitat la serviciile de planificare familiala al familiilor din comunitatile sarace reprezinta o problema si in tara noastra.

"Veniturile mici, mentalitatea sau lipsa educatiei sunt doar cateva exemple care duc la un numar mare de sarcini in randul fetelor sub 18 ani. De aceea, anul acesta, unul dintre obiectivele programului Fiecare copil conteaza este educatia sexuala in scolile din aceste comunitati. Problema copiilor cu copii trebuie sa ne faca sa actionam pentru ca, in multe cazuri, din pacate, moare fie mama, fie copilul”, explica Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Asociatiei Salvati Copiii Romania.

Mai multe detalii despre raportul “Dreptul fiecarei femei – Cum planificarea familiala poate salva vieti” gasiti AICI.

Romania - pe primul loc in UE la mortalitatea infantila

Raportul global "Zece ani de schimbari in supravietuirea nou-nascutilor" arata ca si in Romania cel mai mare numar de decese in randul copiilor se inregistreaza la nou-nascuti.

La noi in tara, desi rata mortalitatii infantile a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8471 de decese in 1990, 2250 in 2009 si respectiv 2078 in 2010), Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9,8 la 1000 de copii nascuti vii in 2010.

Mortalitatea perinatala este influentata de greutatea mica la nastere si de anomaliile congenitale, nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2500 de grame prezentand un risc mai mare de deces.

37% dintre mame nu au mers la ginecolog in timpul sarcinii

37% dintre mame afirma ca nu au fost la nici un control ginecologic in timpul sarcinii, arata si ultimul studiu efectuat de Salvati Copiii Romania in judetele in care se desfasoara programul "Fiecare copil conteaza" din acest an - Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava. Cifrele mai arata ca aproximativ 36% dintre mame au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, iar varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala.

Pentru a preintampina factorii de risc in mortalitatea nou-nascutilor, in Romania, programul ‘Fiecare copil conteaza’ are ca focus educarea si informarea gravidelor si a mamelor din comunitati cu o rata mare a mortalitatii infantile, dar si dotarea cu echipamente medicale a maternitatilor. Donatiile de anul acesta, in valoare de 172.500 lei, au fost facute maternitatii Cantacuzino din Bucuresti si maternitatii din Adjud, judetul Vrancea.

Reamintim ca Societatea Romana de Pediatrie a luat decizia de a demara o campanie nationala intitulata "Sa protejam impreuna copilaria", care va aborda, de-a lungul anului, aspecte esentiale legate de protectia bebelusului.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Accesul-la-planificare-familiala-ar-putea-salva-viata-a-570.000-de-nou-nascuti_17262/

lauff lautf laurf