Numeroase reclamatii privind infectarea cu virusul C in cabinetele de medicina dentara
Una dintre bolile silentionase este hepatita, afectiune raspunzatoare pentru 1 milion de decese la nivel mondial in fiecare an. In conditiile in care peste jumatate de miliard de pacienti din intreaga lume sunt infectati cu virusul B sau C, nevoia unor campanii de educare si de constientizare se face tot mai simtita.
Astfel, in Romania va fi demarata o noua campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C. Conform statisticilor, tara noastra ocupa in prezent primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu VHC. Actiunea din acest an vine ca urmare a rezultatelor inregistrate anul trecut, cand peste 11.000 de romani au mers la specialisti pentru a se testa.
"Procentul mare de bolnavi descoperiti anul trecut in cadrul campaniei de testare ne-a confirmat faptul ca in Romania exista foarte multi bolnavi nediagnosticati. Am decis sa continuam initiativa de informare a populatiei si sa o sprijinim in demersul de testare", a declarat Florentin Scarlat, reprezentantul companiei MSD Romania.
Tripla terpie, inca nedisponibila in Romania
Cei aflati sub tratament primesc interferon si rivabirina, in timp ce accesul la tripla terapie este ingradit in Romania.
"In ciuda progreselor din ultimii ani, nu exista un vaccin pentru tratamentul acestui virus. Este necesar un program de screening la nivel national. Prin toate eforturile noastre incercam sa crestem posibilitatea de a nu ne infecta. Este extrem de important sa depistam aceasta boala la timp, mai ales ca este total asimptomatica si multi pacienti nu stiu despre ce este vorba. De asemenea, ar trebui sa fie crescuta adresabilitatea pacientilor, nu numai a celor din Bucuresti, dar si a celor din alte localitati, sa poata sa isi determine prezenta acestor virusuri si gravitatea bolii daca ea exista", a explicat dr. Laura Iliescu, medic specialist la Institutul Fundeni din Capitala.
Potrivit acesteia, genotipul cel mai frecvent este genotipul I. Acesta raspunde cu dificultate la tratament, avand si complicatiile cele mai severe. Genotipul I raspunde, insa, la tripla terapie. "Pe lista de asteptare sunt 16% din bolnavi, in tratament doar 20% dintre ei si exista si un procent de contraindicatii la tratament, procent care trebuie avut in vedere intrucat este monitorizat", a continuat dr. Iliescu.
Vasile Barbu: "Nu putem da vina pe cabinetul stomatologic. Simptomatologia e tarzie"
Una dintre principalele modalitati de transmitere a virusului pe orizontala o reprezinta infectarea cu virusul hepatitic C in cabinetele de medicina dentara. Chiar si acum, asociatiile pentru protectia pacientilor primesc numeroase reclamatii.
"Avem foarte multe reclamatii. Pacientul apeleaza la noi sa il ajutam in diverse situatii. Si uneori constatam ca el are hepatita C, nu poate sa faca cel de-al doilea test care e unul costisitor si atunci noi incercam sa vedem cum s-a infectat. Cei in varsta au fost infectati inainte de 1992 prin tranfuzii contaminate. Exista aceasta categorie. Pe locul II in randul celor care fac reclamatii la noi vis-a vis de infectarea cu virusul hepatitic sunt cei care au trecut pe la stomatolog. Nu vreau sa generalizam, dar sunt cabinete medicale, amenajate la parterele blocurilor, care nu au nici cele mai mici masuri de igiena si de protectie a pacientului la infectia nosocomiala dentara", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).
O problema, spune reprezentantul pacientilor, e faptul ca nu pot da vina pe cabinetul stomatologic. Motivul este simptomatologia tarzie a acestei afectiuni, rata de progresie osciland intre 5 si 30 de ani.
"Nu putem sa dam vina pe cabinetul stomatologic pentru ca simptomatologia fiind una tarzie, noi banuim ca de acolo a contractat infectia. Din discutia cu specialistii rezulta foarte clar ca acel pacient, daca nu a facut o transfuzie, daca nu a facut o interventie chirurgicala importanta nu avea cum sa se contamineze din alte surse. Singura plauzibila este trecerea pe la stomatolog", a continuat Barbu.
Lista de asteptare de 2.500 de pacienti pe hepatita
Pe de alta parte, Colegiul Medicilor Dentisti din Bucuresti a semnat un parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania prin care vor fi instruiti sa nu refuze pacientii cu hepatita sau cu HIV. Dentistii trebuie, de asemenea, sa-si faca planul de tratament in concordanta cu bolile respective.
"Odata, vrem sa le spunem care sunt riscurile imbolnavirii pentru ca de cele mai multe ori ne speriem degeaba. Le spunem ce risc are medicul de a se imbolnavi de la un pacient cu hepatita, care sunt masurile pe care si le poate lua. Asfel, daca prevenim medicul, el stie exact care sunt modalitatile de transmitere a bolilor si atunci sigur ca el nu mai refuza pacientul in momentul in care acesta se prezinta la trtament", a declarat in urma cu ceva timp dr. Alexandru Brezoescu, presedintele CMDB.
Din frica de a nu fi refuzati de medic, pacientii nu spun mereu ca sufera de vreo afectiune, in special de hepatita sau HIV. "Nu cred ca exista pacient cu hepatita care sa nu fie fost refuzat macat odata de medicul dentist. Din pacate asta este viata unui pacient cu hepatita: este discriminat fie in societate, fie la serviciu, fie in cabinetele unor medici. Trebuie sa identificam acele cabinete in care suntem refuzati si in care suntem pusi ultimii pe lista", a explicat Marinela Debu, presedinta APAH-RO.
Aproximativ 4000 de pacienti sunt in tratament la nivel national, cam 2500 sunt pe lista de asteptare, insemnand o perioada de 6-8 luni, perioada variaza intre 6 luni si 2 ani in functie de judetul unde pacientul se afla in tratament. La o prevalenta de 3,4%, la o populatie de 20 de milioane de locuitori, se considera ca avem aproximativ 700.000 de infectati la nivel national, din care, in ultimii zece ani, prin diverse studii, s-au descoperit cam 50.000.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro