Imprimare

Ponta: UMF Targu-Mures ar trebui sa aiba linie separata de predare in limba maghiara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Rezolvarea problemei Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) de la Targu Mures trebuie sa vizeze atat reprezentarea profesorilor maghiari in Senat cat si existenta unei linii separate, sustine primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, citat de Agerpres.

"Eu cred ca Senatul de acolo a gresit in momentul in care nu a acceptat ideea ca este o universitate multiculturala, in care si in Senat trebuie sa fie reprezentanti si profesorii maghiari. La fel cred ca si dumneavoastra ati gresit cand ati mers pe ideea de a se face facultati separate. Asta e parerea mea. Eu cred ca, in aceeasi facultate trebuie sa existe si linie separata, cum exista la Babes-Bolyai si sa aveti reprezentare in Senat. Dar, momentul in care o parte a mers intr-o extrema, dvs ati mers in extrema cealalta si cei care au cel mai mult de pierdut sunt de fapt studentii de acolo", a explicat Victor Ponta.

Premierul a subliniat ca UMF Tg Ms este una dintre cele mai prestigioase universitati de profil si pana la inceputul anului universitar trebuie gasite solutii de rezolvare a problemei: "Eu cred ca trebuie sa ne gandim cum facem sa o pastram mult mai eficienta decat daca am imparti-o, sau daca am lasa in conducerea Senatului numai profesori romani, ceea ce iarasi nu e in regula. Din punctul meu de vedere, pana la inceperea anului universitar, tot ce tine de Ministerul Educatiei si dna Andronescu, care este un rector cu mare experienta, se va face pentru ca lucrurile acolo sa functioneze normal, in aceasta directie. [...] Cu cat mai putine interventii de la Bucuresti la Targu Mures cred ca va fi mai bine".

In iunie anul acesta, conducerea UMF Targu Mures a facut plangere impotriva Guvernului Romaniei. Prof. dr. Leonard Azamfirei solicita atunci Guvernului sa anuleze HG privind infiintarea noii facultati din cadrul institutiei, cu predare in limbile maghiara, romana si engleza.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ponta_-UMF-Targu-Mures-ar-trebui-sa-aiba-linie-separata-de-predare-in-limba-maghiara_17267/

lauff lautf laurf