Imprimare

Invingerea pandemiei de HIV/SIDA, posibila datorita progresului stiintific

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 25.000 de persoane participa la cea de-a 19-a conferinta internationala privind SIDA. Evenimentul, desfasurat la Washington, are ca tema principala o noua mobilizare pentru a pune capat pandemiei, obiectiv considerat acum posibil, cu tratamentele existente, relateaza agentia AFP, citata de Agerpres.

Este prima data cand aceasta conferinta, cu o traditie de 22 de ani, se tine in Statee Uunite, care au interzis in 1990 intrarea in tara a persoanelor seropozitive. Masura a fost ridicata de presedintele american Barack Obama, prin promulgarea unei legi votate de Congres.

Se doreste extinderea accesului la tratament

Cercetatorii considera ca arsenalul terapeutic dezvoltat in ultimii 20 de ani ar putea face posibil un sfarsit al acestei epidemii devastatoare, care a facut 30 de milioane de morti de la aparitia sa, la inceputul anilor 1980. Speranta a fost intarita de rezultatele recente ale testelor clinice, care arata ca tratamentele antiretrovirale permit reducerea semnificativa a riscului de infectie al persoanelor seronegative care au relatii sexuale riscante.

Invingerea pandemiei pare posibila in prezent, tinand cont de progresele stiintifice realizate si un nou elan global pentru mobilizarea talentelor si resurselor, sustine profesorul Françoise Barré-Sinoussi, colaureat al premiului Nobel pentru medicina pentru identificarea virusului HIV, asemenea altor virologi eminenti.

Pe de alta parte, deficienta de resurse pentru obtinerea accesului la tratamentele antiretrovirale ramane o preocupare majora a responsabililor sanitari, in contextul constrangerilor bugetare ale tarilor donatoare. Asadar, conferinta de la Washington constituie o ocazie pentru o mobilizare mai puternica in vederea extinderii accesului la tratament, dar si pentru continuarea cercetarii asupra HIV.

Potrivit ultimelor date de la Programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA (ONUSIDA), peste 8 milioane de persoane contaminate cu virusul HIV beneficiau de un tratament antiretroviral la sfarsitul anului 2011, in tarile cu venituri scazute si medii, in special in Africa subsahariana, regiunea cea mai afectata. Insa acest numar record reprezinta doar 54% din cele 15 milioane de persoane infectate care necesita tratamentul.

In lume, aproximativ 35 de milioane de persoane, dintre care 97% in tarile cu venituri scazute si medii, sunt infectate cu virusul HIV.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Invingerea-pandemiei-de-HIV_SIDA_-posibila-datorita-progresului-stiintific_17266/

lauff lautf laurf