Tratamentul cu nanoparticule din aur radioactiv ar putea vindeca adenomul de prostata
Cercetatorii americani au descoperit un nou tratament promitator impotriva cancerului de prostata. Este vorba despre terapia cu nanoparticule din aur radioactiv, testata in laborator, care prezinta mai putine inconveniente in comparatie cu chimioterapia clasica, informeaza Mediafax.
"In studiul nostru, am aratat ca un compus prezent in frunzele de ceai era atras de celulele canceroase de la prostata. Atunci cand se combina compusul din ceai cu nanoparticule din aur radioactiv, acel compus ajuta nanoparticulele sa ajunga la locul specific al tumorii si sa distruga celulele tumorale", a declarat Kattesh Katti, profesor de radiologie la Scoala de medicina de la Universitatea Missouri-Columbia, unul dintre autorii studiului.
Astfel, cercetatorii au posibilitatea de a utiliza doze de cateva mii de ori mai mici decat in cazul chimioterapiilor, evitand astfel afectarea altor organe.
Medicii americani au folosit nanoparticule din aur radioactiv, intrucat acest izotop are o durata de viata injumatatita de 2,7 zile. Dupa trei saptamani, medicii nu mai detecteaza urme de radioactivitate in organismul pacientului. Experimentele realizate pe soareci au aratat reduceri semnificative in volum ale tumorilor, dupa 28 de zile de tratament in care au fost efectuate doar una sau doua injectii cu nanoparticule.
"Credem ca aceste nanoparticule ar putea sa reduca sau chiar sa elimine complet acest tip de tumori, indiferent daca ele au o evolutie lenta sau una agresiva", considera Cathy Cutler, coautoare a studiului.
Cercetarea a inceput prin determinarea marimii corecte a nanoparticulelor din aur radioactiv, produse de reactorul universitatii americane. Daca particulele sunt prea mici, ele risca sa nu ramana in prostata si sa se raspandeasca in organism. Daca sunt prea mari, ele ar putea sa nu intre in tumori. Medicii au trebuit deci sa gaseasca marimea potrivita care permite nanoparticulelor sa poata sa intre in tumori si sa ramana in ele.
Cercetarile sunt abia la inceput, urmatoarea etapa constand in teste pe caini bolnavi de acest tip de cancer. Aceasta boala care afecteaza patrupedele canine prezinta asemanari mari cu formele umane ale maladiei.
Statisticile arata ca la varsta de 60 de ani, un barbat din trei are tumori microscopice canceroase la prostata, insa cele mai multe dintre ele evolueaza foarte putin sau chiar deloc. Peste 70.000 de cazuri de cancer la prostata sunt diagnosticate in fiecare an in Franta, iar boala cauzeaza aproximativ 5.000 de decese anual.
Sursa: PaginaMedicala.ro